Foto: TT

Högerextrema vanligaste gruppen bakom hot mot journalister

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde journalist utsattes för hot eller trakasserier förra året. Det visar en ny undersökning från Göteborgs universitet. För första gången framgår också tydligt vilka det är som hotar: Högerextrema grupper och rasistiska motiv är absolut vanligast.

25 procent av Sveriges journalister upplevde hot eller trakasserier förra året. Bland motiven bakom hoten syns en tydlig trend: 83 procent av hoten kommer från män, och motiveras av en negativ uppfattning om hudfärg/etnicitet (54 procent) eller religion (30 procent).

LÄS MER: Jonas Nordling: ”Bekräftar att vi har en starkt polariserad tillvaro

I de fall den hotade journalisten kunnat urskilja en grupptillhörighet är högerextrema överlägset vanligast (43 procent). Därefter är antifeministiska grupper och organiserad brottslighet mest förekommande, och står för sju procent vardera. Vänsterextrema grupper stod för 2 procent.

LÄS MER: Svenska medier: Hoten är organiserade och vill tysta

Bekräftar Kulturnyheternas granskning

Det är resultatet av den enkätundersökning som Göteborgs universitet gjort på uppdrag av regeringen, där 1.555 av Svenska journalistförbundets medlemmar svarat på frågor om hot och trakasserier. Sammantaget har 44 procent av medlemmarna hotats eller trakasserats någon gång under sin karriär.

Resultatet av undersökningen ligger i linje med den serie granskande reportage som Kulturnyheterna gjorde i våras om hoten mot journalister, där flera av de reportrar som hotats och trakasserats i sina hem berättade att högerextrema grupper låg bakom händelserna.

LÄS MER: Kulturministern: ”Vi måste göra mer”

Till skillnad från tidigare år märks ingen ökning av hoten under 2016. Enligt undersökning är en vanlig uppfattning i debatten att kvinnliga journalister är värst utsatta, men detta saknar stöd i resultatet. Den visar istället på att män hotas något mer i sitt yrke, något som återkommit i två tidigare undersökningar från Göteborgs universitet, 2013 och 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.