– Det är ett gott betyg på att vi granskat hat och hot-sajter. Vi står upp för de grundläggande värderingar som jag tror är väldigt viktiga för samhället där nyhetsmedia och opinionsbildare synliggör om det förekommer hat och hot mot företrädare för andra politiska uppfattningar, säger tidningens chefredaktör Thomas Mattsson.
Ett kapitel i boken ”Migration i medierna” analyserar hur traditionella medier har rapporterat om sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.
”Normförflyttning sker”
Thomas Mattsson kallar sidorna för hot- och hatsajter och tycker att den mer neutrala termen ”invandringskritiska alternativa medier” är problematisk.
– Det är en normförflyttning som sker här och om den fortsätter så kommer vi om ett år att kalla hat- och hotsajter för – vadå? Kanske migrationsdebatterande sajter.
Förutom att synliggöra en opinion kring invandring och medier som finns i landet tycker han också att sajterna sprider oro.
– Vi vet att en av forskarna som har gjort den här studien övervägde om han över huvud taget vågade ge sig in på det här forskningsområdet för att han var medveten om att det här skulle sluta med hat och hot. Det är klart om forskare inte vågar bedriva vetenskap, då har det gått långt, säger Thomas Mattsson.
”Mobiliserar hot”
Han tror att vi i framtiden kommer se opinionsbildare som diskuterar invandring men som också tar tydligare avstånd från sajter som Avpixlat och Exponerat.
– Då kommer debatten att bli mycket bättre, för det är väldigt viktigt att vara tydlig med att debatten måste kunna föras. Det vi är kritiska mot och det många är kritiska mot är att den ofta mobiliserar hat och hot. Och så länge som sajterna behäftar sin opinionsbildning och sina nyhetsartiklar med felaktighet och påståenden då tror jag det är svårt att vinna respekt bland bredare folklager.