Megyn Kelly Foto: AP/TT

Megyn Kellys tv-program läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska programledaren Megyn Kelly blev känd för en publik utanför USA när hon, som programledare för konservativa Fox news, hamnade i en utdragen fejd med Donald Trump, då presidentkandidat. Sedan dess har hon bytt tv-kanal, men nu läggs hennes program ner efter en kommentar om ”blackface” – att som vit person sminka sitt ansikte brunt eller svart.

2016 frågade programledaren Megyn Kelly ut potentiella presidentkandidater i kanalen Fox news. Till Donald Trump sade hon ”du kallar kvinnor du inte gillar feta grisar, hundar och äckliga djur”. Donald Trump ansåg att Kelly var skyldig honom en ursäkt, sade att hon var överskattad, kallade henne bimbo och twittrade flitigt om henne.

I januari bytte Kelly jobb och har fram tills nyligen varit programledare för ett eget program på kanalen NBC. Nu säger NBC att morgontv-programmet Megyn Kelly Today läggs ner. Detta efter att hon pratat om ”blackface” inför Halloween – alltså när vita personer sminkar sig med brun eller svart ansiktsfärg för att klä ut sig.

Känslig historia

Kelly sade i sändning att hon inte tycker att det är rasistiskt sminka sig på det sättet inför Halloween och fick sedan backa. ”Jag inser att det är fel och jag ber om ursäkt”, skrev hon i ett internmeddelande till sin kollegor.

Nyhetsbyrån AP skriver att programmet läggs ner helt som en konsekvens av Megyn Kellys uttalande.

Frågan om ”blackface” är mycket känslig i USA eftersom blackfacesminkning historiskt använts för att driva med och förnedra svarta amerikaner. Blackface associeras i hög grad till så kallade minstrel-shower, som populariserades i USA på 1830-talet och var populära i över ett sekel. Vita skådespelare använde färg, ofta skokräm för att gestalta svarta och då nästan uteslutande som dumma, lata och fega.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.