Hittills har det inte varit olagligt att ta del av illegala streamingsidor som Swefilmer, men igår kom en uppmärksammad EU-dom på temat.
Den specifika domen tar upp en viss mediespelare, men Christian Nilsson som är senior jurist på Patent- och registreringsverket menar att resonemanget i domstolen är generellt och bör gälla även om man använder en persondator eller en smart-tv för att streama.
Läs mer: Nu inleds rättegången mot Swefilmer
Medveten streaming av piratkopierat material bryter mot lagen
Det skulle innebära att den stora mängd svenskar som använder sig av gratis streamingtjänster från och med gårdagen bryter mot lagen. Ändå vill Christian Nilsson inte att man ska dra alltför stora växlar kring EU-domen:
– Det är viktigt att komma ihåg att även om vi är med i EU så är all juridik fortfarande nationell. Det är svenska domstolar som dömer och det är Sverige som stiftar lagen. Den här domen kommer inte ha någon effekt innan den svenska lagstiftaren anser att man måste ändra lagen eller någon faktiskt väljer att driva ett mål.
”Inte de stora filmgiganterna som skadas mest”
Så även med den nya EU-domen har han mycket svårt att se att enskilda privatpersoner kommer att dras inför rätta:
– Det jag tror och hoppas att domen kan leda till är att göra debatten bättre. Det finns en sådan okunskap från allmänheten kring ämnet och vad illegal streaming faktiskt innebär, säger Christian Nilsson.
– När man använder sådana här tjänster innebär det i praktiken att man ger annonsintäkter till kriminell verksamhet. Det är inte de stora filmgiganterna som skadas mest, utan små kulturskapare.
Läs mer: Rättegång mot Swefilmer avslutad – åklagaren yrkar på fängelse