På onsdagen röstar EU-parlamentet om en ny lag som kan ändra förutsättningarna på nätet. Så här svarar de svenska partiernas folkvalda EU-parlamentariker på frågan om hur deras parti ställer sig till frågan om utökad upphovsrätt:
Lars Aduktusson (KD)
- Kristdemokraterna välkomnar arbetet med att harmonisera det digitala upphovsrättsliga regelverket. Vi stödjer ett förslag som säkerställer att upphovsrättshavarna får en rättvis del av värdet de skapar, samtidigt som vi inte hämmar digital innovation och tillgänglig kultur på internet
Soraya Post (FI)
- Vi i Feministiskt initiativ tycker att EU:s upphovspersoner/kulturskapare ska få betalt för sitt arbete. Just nu gör teknikföretagen och de digitala plattformarna stora vinster när kulturskapares verk används och sprids online och kulturskaparna själva får ibland ingen ersättning alls för sitt arbete.
Christofer Fjellner (M)
- Det är fortfarande inte tillräckligt bra för att vi ska stödja det. Förslagen riskerar fortfarande att hämma informationsflöden, användarvänlighet på nätet samt innovation och konkurrenskraft för små företag.
Malin Björk ( V)
– Parlamentet ska i denna omröstning ta ställning till över 200 ändringsförslag och därför kan jag inte säga på förhand hur jag kommer att rösta i slutomröstningen. Det beror helt enkelt på hur delomröstningarna går. För Vänsterpartiet är det viktigt att upphovsrättsinnehavare får möjlighet till rättvis ersättning för sina verk. Vi ser problemen med att vissa stora vinstdrivande plattformar i många fall inte ersätter upphovsrättsinnehavarna. Upphovsrättslagstiftningen måste ses över för att anpassas till en digital verklighet. Vänsterpartiet värnar samtidigt ett internet som både respekterar den personliga integriteten och användares, medborgares och konsumenters rättigheter. Internet måste fortsätta var en plattform för demokrati och aktivt medborgarskap. Jag kommer att rösta för en rättvis avvägning mellan de olika intressen som måste mötas.
Fredrick Federley (C)
- Centerpartiet kommer rösta för att både rädda internet och konsten. Självklart måste artister och kulturskapare få rättvist betalt för det arbete de har gjort, men det måste göras på ett sätt som inte begränsar det fria internet. Blir det för dåliga skrivningar så kommer jag att rösta ner hela lagförslaget,
Max Andersson (MP)
– Det är totalt 252 ändringsförslag så det blir lite svårt att svara exakt, men i korthet kommer vi att rösta för en balanserad upphovsrätt som inte innebär uppladdningsfilter eller avgifter på länkar för att det inte riskerar att skada internet. Vi kommer också att rösta för rättvisa licensavtal som ger bättre villkor för upphovsmän gentemot stora kommersiella plattformar, för panoramafrihet, en vidgad text- och datautvinning, mot en ny rättighet för sportarrangörer och för ett undantag för användargenererat innehåll.
Kristina Windberg (SD)
– Vi kommer rösta nej till hela direktivet och även rösta för att stryka artikel 11 och 13.
Jasenko Selimovic (L)
– Jag ska rösta på de kompromissförslag som vi inom ALDE initierat och som ledamöter från olika grupper förhandlat fram och som jag anser är en bra balans mellan respekt för upphovsrätten samtidigt som onödig övervakning undviks.
Jytte Guteland (S) sa i en intervju med P1 Morgon på onsdagen:
– Vi kommer att rösta för en upphovsrättsreform som både stärker rättighetshavarna, men också ser till att balansera det emot de rättigheter vi vill värna om, så att yttrandefriheten finns på internet, så att vi har ett öppet internet.