Sedan författaren Katerina Janouch deltog i tjeckiska DVTV förra veckan har en intensiv debatt pågått i svenska medier om bilden av Sverige och dess invandringspolitik. Debattörer har anklagat varandra för bland annat häxjakt, rysk propaganda, angiveri, lögner, bokbränning, rasism och rasbiologi. Krav har även riktats mot att Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski ska avgå.
På onsdagen nådde debatten regeringsnivå, då statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade att en författare gett sin bild av Sverige offentligt.
Med anledning av den stora uppmärksamheten kring ämnet har Kulturnyheterna faktakollat de mest omstridda uppgifterna i den stundtals hätska debatten. Följande påståenden kom Katerina Janouch med i tv-intervjun.
Påstående: Allt fler svenskar känner sig otrygga
Stämmer delvis, otryggheten i Sverige ökade något mellan 2015 och 2016, enligt BRÅ:s nationella trygghetsundersökning. Sett över tid har mängden svenskar som oroar sig för brottsligheten i samhället legat relativt stabilt mellan 2006 och 2016. Totalt sett har otryggheten minskat med fyra procentenheter under den perioden, från 29 till 25 procent.
Källa: Brottförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning 2016.
Påstående: Cirka 75 procent är unga män som utger sig för att vara barn, men det är de inte
Stämmer inte. Under 2015 och 2016 anlände 42.915 personer som uppgavs vara under 18 år till Sverige. Av dessa fick 5347 personer – cirka 12,5 procent – sin ålder höjd till över 18 år av Migrationsverket. Sett till den totala mängden asylsökande i Sverige under denna period utgör de cirka 2,7 procent.
Läs mer:
Uppgiften om att 77 procent av ensamkommande flyktingbarn ljuger om sin ålder fick stor spridning på främlingsfientliga sajter i början av 2016. Den kommer från Migrationsverkets årsrapport för 2014, i vilken det framgick att 77 procent (161 personer) av de som genomgått en medicinsk åldersbedömning det året visade sig vara över 18. Personerna testades dock eftersom Migrationsverket redan trodde att de var äldre än de uppgav. Siffran gäller alltså inte generellt för alla ensamkommande flyktingbarn.
* På grund av den stora mängden asylsökande under hösten 2015 behandlades tusentals av dessa 2016, för att få en korrekt siffra över hur många som fick sin ålder höjd av Migrationsverket under denna period har vi därför slagit samman de båda åren.
** Katerina Janouch har i efterhand uppgivit att hon inte påstått detta. SVT har översatt intervjun och kontrollerat det med en extern översättare, och kan konstatera att hennes påstående de facto framfördes. Det är på grund av att uppgiften blivit omstridd i en rikstäckande debatt som vi kontrollerar den.
Källa: Migrationsverket.
Påstående: Det finns 55 ”no go-zoner” i Sverige som polisen är rädd för att operera inom.
Stämmer delvis. Det finns enligt polisen 15 ”särskilt utsatta områden” i Sverige där polisen har svårt att fullfölja sitt uppdrag och som har betydande problem med kriminalitet. Polisen har däremot inte slutat operera inom dem.
Läs mer:
Uppgifterna kommer ur en rapport från 2016, där polisen beskriver de 15 områdena som framförallt miljonprogramsområden präglade av bland annat svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag, parallella samhällsstrukturer och våldsbejakande religiös extremism.
Rapporten varnar för att flyktingströmmarna kan bidra till att förvärra situationen i dessa områden, om nyanlända flyktingar placeras i områden som redan har socioekonomiska problem och utanförskap. Termen ”no go-zon” används dock inte av polisen, utan är hämtad från den militära termen för områden som kontrolleras av paramilitära grupper.
Uppgiften om ”55 no go-zoner” kommer sannolikt från rapportens sammanfattning, där polisen skriver att det finns totalt 53 utsatta områden i Sverige. Utöver de 15 ovannämnda finns 6 områden som riskerar att bli ”särskilt utsatta” i framtiden om inte insatser görs. Det finns även 32 områden som polisen beskriver som ”utsatta”, vilket innebär att de har låg socioekonomisk status, närvaro av kriminella element och låg tillit till samhället.
Källa: Polisen samt rapporten ”Utsatta områden – sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade händelser”, från polisens nationella operativa avdelning (2016).
Påstående: Sverige har inte råd att ge pensionärer mat på grund av invandringen
Stämmer inte, pensionärer köper sin egen mat. Andelen pensionärer under EU:s gräns för låg ekonomisk standard ökar däremot i Sverige – men inte på grund av invandringen.
Läs mer:
Katerina Janouch har kritiserats för att ha hävdat att Sverige inte har råd att ge pensionärer mat på grund av invandringen. Detta är dock en tolkning, och inte ett citat. Janouch säger apropå invandringen hon anser att Sverige borde prioritera de äldre istället, eftersom fattigpensionärerna blir fler.
Det stämmer att andelen pensionärer som lever under EU:s gräns för låg ekonomisk standard (de som får mindre än 11 800 kr i månaden kvar efter skatt) har ökat mellan 2005 och 2015. Detta anses i huvudsak bero på ett ökande antal äldre och att pensionärers grundtrygghetsstöd ökar långsammare än lönerna i Sverige – inte på invandringen – enligt Pensionsmyndigheten.
I en rapport förra året konstaterade Pensionsmyndigheten att asylinvandring stärker pensionssystemets ekonomi, men kan ge något lägre pensionsökningar på sikt.
Källa: Pensionsmyndigheten samt rapporten ”Asylinvandring stärker pensionssystemet” (2016).
Påstående: Cancersjuka svenskar dör i vårdköer som en konsekvens av invandringen.
Stämmer inte, de genomsnittliga väntetiderna för cancersjuka har stått stilla de senaste fyra åren. Enligt Socialstyrelsens finns det inga belägg för att invandringen har varit en faktor i kötiderna. Utlandsfödda har snarare sämre tillgänglighet till vården och har generellt sett högre dödlighet i behandlingsbara sjukdomar jämfört med svenskfödda, enligt en rapport från 2016.
Källa: Socialstyrelsen samt rapporterna ”Väntetider i cancervården” (2015) och ”Hälso- och sjukvård och tandvård till asylsökande och nyanlända” (2016).
Påstående: 150 000 svenskar har emigrerat till USA och Storbritannien på grund av situationen i Sverige.
Stämmer inte, 2015 utvandrade drygt 56 000 personer från Sverige, flest av dessa (5073 personer) till Norge.
Läs mer:
Allt fler lämnar Sverige, en ökning som pågått sedan 1988. Sedan 2011 har fler än 50 000 personer lämnat Sverige årligen. Majoriteten av dessa är människor som tidigare invandrat till Sverige, som oftast återvänder till landet de föddes i.
Källa: Statistiska Centralbyrån
Påstående: Allt fler svenskar beväpnar sig och lär sig skjuta på grund av ökad oro.
Stämmer inte, polismyndigheten utfärdade färre vapenlicenser 2016 (89.309) än 2015 (91.603). Sett under en femårsperiod har antalet utfärdade vapenlicenser legat förhållandevis stabilt. Dessa gäller bland annat jaktvapen, skidskyttar, vapensamlare och skytteklubbsmedlemmar. En person kan inneha flera olika vapenlicenser.
Källa: Polisen.
Uppdatering: Katerina Janouch hade före denna publicering upprepade gånger tackat nej till en intervju med Kulturnyheterna. Nu har hon ställt upp, läs mer om hennes syn på frågan här.