Under fredagen kunde Kulturnyheterna avslöja hur den populära podcasten Svenska mordhistorier plagierat stora delar av sitt material från olika nyhetstidningar och bloggar. Men detta uppmärksammades först efter att en bok baserad på podcasten släpptes.
Daniel Westman som är expert på IT- och medierätt tycker att granskningen av nya medier som podcasts och bloggar är bristfällig.
– Det verkar finnas en viss kunskapsbrist. Generellt tycker jag att mediegranskningen i samhället har trappats ner i takt med att våra medievanor förändrats. Journalistikbevakningen har inte hängt med när poddar, bloggar och influencers blivit flera. Det är onekligen ett stort problem, säger Daniel Westman och fortsätter:
– Det är en ny marknad, det är nya makthavare. Vissa influencers har fler följare än stora medier, men vad som görs där granskas inte lika mycket.
Vem tar ansvar?
Om en podcast saknar en ansvarig utgivare är det personerna som medverkar som själva ansvarar för innehållet menar Daniel Westman. Även om en gäst tillexempel skulle förtala någon bär ändå poddens upphovsman ett ansvar över vad som sägs. Men när det kommer till upphovsrättsliga frågor spelar det ingen roll då ansvaret för upphovsrättsintrång inte per automatik vilar på den ansvariga utgivaren.
Vem som bör ta ansvaret för plagiaten som använts i podcasten Svenska mordhistorier finns det enligt Westman inget klart svar på.
– Det kan säkert vara så att medieföretaget som står bakom kan vara ansvariga. Det är lite av en bedömningsfråga vem som anses göra det här tillgängligt. Sen kan det finnas en bakomliggande uppgörelse mellan dem, där poddaren garanterat att materialet är hans eller hennes, men det är mer än en fråga mellan dem.
Vad ska man göra om man anser att någon plagierat ens verk?
– Steg ett är att kontakta mediehuset och säga att man vill ha ersättning. Det är svårt att tro att ett seriöst medieföretag inte skulle försöka lösa det. Sedan kan det vara så att man inte kommer överens. Då kan man stämma och kräva ersättning, och eventuellt skadestånd.