Meta stäms för hatiska Facebook-inlägg – krävs på 20 miljarder

Publicerad

Meta, företaget bakom bland annat Instagram och Facebook, stäms i Kenya för att ha tillåtit våldsamma och hatiska inlägg få stort genomslag. Posterna menas ha eldat på Tigraykriget i Etiopien, rapporterar Reuters.

Stämningsansökan lämnades in under onsdagen av två etiopiska forskare och det kenyanska Katiba-institutet. I ansökan anklagas Meta för att rekommendationssystemet på plattformen Facebook förstärkt våldsamma inlägg i Etiopien.

– Inte bara låter Facebook innehållet finnas på plattformen, de prioriterar det och tjänar pengar på det. Varför tillåts de att göra så?, sade Mercy Mutemi, advokaten som representerar de etiopiska forskarna, under en presskonferens i Kenyas huvudstad Nairobi.

I stämningen framhålls även att Meta misslyckats med att träna sina algoritmer på att känna igen ”farliga poster” och att anställa personal som talar landets språk.

”Inte tillåtet”

Erin McPike, talesperson för Meta, framhåller däremot att hatiskt och våldsuppviglande innehåll går emot Facebook och Instagrams regler.

– Vi investerar mycket i team och teknologi som ska hjälpa oss att hitta och radera innehåll av den här sorten. Vi anställer personal med lokal kunskap och expertis samt fortsätter att utveckla vår kapacitet för att fånga upp våldsamt innehåll på de största språken i Etiopien.

Målsäganden vill att en domstol beordrar Meta att ta akuta steg för att nedklassa innehållet i fråga , samt att öka mängden moderatorer i Nairobi. De vill även att Meta upprättar återbetalningsfonder motsvarande 20 miljarder kronor för de globala offren som blivit lidande av våldet framhetsat av Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.