Metoo är på tapeten i Cannes. Foto: TT

#Metoo i medvetandet på Cannesfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen invigdes årets upplaga av Cannesfestivalen där #Metoo-rörelsen har haft en stark påverkan redan på förhand. Festivalen har gått ut och sagt att de kräver ”korrekt beteende” av sina besökare och en nödlinje har inrättats dit drabbade av och vittnen till sexuella trakasserier kan vända sig. Men kritiker menar att det behövs förändringar i grunden för att verkligen komma till rätta med problemen.

”Cannesfestivalen kommer aldrig att bli densamma igen”, sa festivalchefen Thierry Fremaux när festivalens program presenterades i början av april.

– Det är inte bara filmfestivalen och filmvärlden som aldrig kommer att bli densamma igen. Jag tror att hela världen har skakats av det här, säger Melissa Silverstein, som är grundare av organisationen Women and Hollywood och har under tio år arbetat för ökad jämställdhet i filmbranschen.

Filmfestivalen i Cannes 2018

En av anledningarna till att #Metoo sätter sådan prägel på festivalen är att fyra av övergreppen som filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för ska ha ägt rum just i Cannes, varav ett av vittnesmålen är en våldtäktsanklagelse.

”Det är väldigt upprörande”

Inför årets filmfest har festivalen, förutom att inrätta en nödlinje dit drabbade av och vittnen till sexuella trakasserier kan vända sig, även sagt att man kräver ”korrekt beteende” av sina besökare.

– Det faktum att de behöver säga att de kräver ”korrekt beteende” är väldigt upprörande. Vi är alla människor och bör behandla varandra som människor. Men festivalen har varit ökänd för vad som händer här, säger Melissa Silverstein och tillägger:

– Vi är glada att festivalen tar det här seriöst. Men jag tror också att det är så att människor beter sig annorlunda nu.

Vill se grundliga förändringar

Enligt Melissa Silverstein går utvecklingen i rätt riktning men att åtgärderna som festivalen har vidtagit bara är att skrapa på ytan av något som behöver förändras från grunden.

– Det behöver ske en systematisk förändring. Men vi kommer att fortsätta att skrapa på ytan tills vi ser några stora förändringar.

Vad behöver göras?

– Anställ kvinnor! Det är väldigt enkelt. Om du säger att ”vi vill ha en festival med 50 procent kvinnor”, kan du göra det. Det är inte svårt, säger Melissa Silverstein:

– Det människor måste förstå är att du kan fatta ett beslut om att vara på rätt sida av historien eller inte.

Kulturnyheterna har sökt Cannesfestivalen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Mer i ämnet