Därför tog det danskarna tre år: Vill inte vara ”korrekta svenskar”

Uppdaterad
Publicerad

Danmark vill inte vara som Sverige. Det kan vara en anledning till att metoo har briserat i landet tre år efter att rörelsen drog över resten av världen. Det tror forskaren Jannie Møller Hartley.

– Man är väldigt rädd för att den svenska politiska korrektheten ska gå ut över hur vi kan flirta eller umgås, säger hon.

Förra månaden startade en ny våg av vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier när programledaren Sofie Linde berättade om att hon fick sexuella inviter från en chef på Danmarks Radio när hon var praktikant. Sedan dess har bransch efter bransch – i likhet med utvecklingen i Sverige under hösten 2017 – publicerat upprop mot sexism. Senast från den danska forskarvärlden, de politiska ungdomsförbunden och spelbranschen.

Forskaren Jannie Møller Hartley har studerat metoo-rörelsen i både Sverige och Danmark.

– Det är en nödvändig uppgörelse som kanske blev större i Danmark för att vi väntade i tre år på att den skulle komma hit , säger hon.

Vill inte vara korrekta svenskar

Varför tog det då så lång tid innan Danmark kände sig redo? Jannie Møller Hartley tror att det kan bero på danskarnas inställning till den svenska ”politiska korrektheten”.

– Man är väldigt rädd för att den ska gå ut över hur vi kan flirta eller umgås, rätten att säga saker på ett visst sätt eller hur högt det får vara i tak. Och det har ju backat upp den här formen av ”mys-sexistiskt” beteende, säger hon.

Sedan nystarten av vittnesmål i september har två toppolitiker fått lämna sina uppdrag.

– Jag tror inte att de pollitiska avslöjandena är slut än, säger Jannie Møller Hartley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.