Celia Svedhem hade plågats av migränanfall med jämna mellanrum sedan tonåren. I tidiga 30-årsåldern, med en aktiv karriär som psykolog och två små barn, började anfallen komma så gott som dagligen.
Kreativ migrän?
Studier har visat på kopplingen mellan psykisk sjukdom och kreativt skapande. Nu senast har man hittat ett samband mellan demens och måleri, som möjligen kan bero på ökad aktivitet i en del av hjärnan för att kompensera för bortfall i en annan.
Efter många läkarbesök, mediciner och verkningslösa råd började Celia Svedhem skriva boken ”Det mörka rummet” om anfallen – och hoppades hitta en liknande koppling mellan migrän och kreativitet.
Trots allt har storheter som Salvador Dalí, Virgina Woolf, Richard Wagner, Lewis Carroll, Sigmund Freud och Elvis lidit – eller misstänkts lida av – svår migrän. Oftast har migränen gjort intryck i deras verk.
– När jag hade som mest migrän låg jag i ett mörkt rum och kände att livet gled mig ur händerna. Jag ville så otroligt gärna att det skulle kunna komma något konstruktivt ur det, säger Celia Svedhem.
Se tre konstnärer med migrän i videospelaren ovan.
Tokiga hattar och blodutgjutning
Den första som skrev om migrän var Hippokrates, som levde 400 år före vår tideräkning och som gett namn åt dagens läkared. Trots detta finns fortfarande inget läkemedel som hjälper alla. Det har dock inte rått brist på metoder genom åren.
Hör Celia Svedhem lista några av de mer spektakulära lindringsförsöken i videon nedan.