Många i Sverige bär på berättelser om flykt. Nätter då de kanske, med mamma i handen smög över minfält för att inte bli upptäckta av militärer som jagade dem.
Hennes berättelse banade väg för flera
Şîlan Diljen gjorde i fjol radiodokumentären ”Min Flykt”. I samband med dokumentären lanserade hon även hashtagen #minflykt, där vem som helst via bland annat Twitter eller Facebook kan bidra med egna flykterfarenheter, självupplevda eller ”ärvda.”
– Jag ville berätta om min egen flykt, men sedan insåg jag att jag har ju många vänner och bekantas bekanta som bär på exakt likadana berättelser, säger Şîlan Diljen.
Reser tillbaka till Kurdistan
Hon var bara 4 år när hon och hennes familj flydde från turkiska Kurdistan. I dokumentären reser hon tillbaka tillsammans med sin mamma för att följa sina egna spår.
– Det är mycket smärta, men också en inre styrka. Flykten har skapat en inre kompass hos mig. Även när det gäller vardagliga beslut kan jag återvända till flykten.
Efter att dokumentären sändes hördes massor av lyssnare av sig.
– Det var som att öppna ett lock, många ville dela med sig, säger Diljen.
Lyssnarnas berättelse blev nya program
Lyssnarnas vittnesmål blev till nya radioprogram och en teaterföreställning. Norsk radio kopierade konceptet och även radiostationer i andra länder har visat intresse.
Enligt Stora Journalistprisets jury har Şîlan Diljen ”tillsammans med publiken påbörjat skrivandet av ett nytt kapitel i den moderna svenska historien”.
– Sverige har haft många flyktingar ända sedan andra världskriget och de finska krigsbarnen. Det kommer hela tiden nya människor som varit med om en flykt, så Sverige är rikt på sådana berättelser. Men det är sällan som de som själva varit med om det får berätta själva.
På torsdag klockan 18.00 presenteras vilka som vinner Journalistpriset i de fyra kategorierna Årets Avslöjare, Årets berättare, Årets förnyare och Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Följ Kulturnyheternas rapportering för att hålla dig uppdaterad.