Under året som gått har biblioteksstrategin sjösatts av Kungliga Biblioteket. Det är Alice Bah Khunke (MP), nöjd med.
Syftet är att främja samverkan och kvalitetsutveckling inom hela det svenska biblioteksväsendet. I uppdraget ingår också arbetet med att tillgängliggöra e-böcker via den nationella katalogen Libris
Ministern är även nöjd med att kulturskoleutredningen är tillsatt och att mediekrisen utreds. Men det är en utredning som kritiserats hårt. Krisen i tidningsbranschen är akut. Var tredje lokaltidning har lagts ned under de senaste tio åren och var fjärde journalist försvunnit.
Mediekrisen
Kulturministern tror inte att regeringen på egen hand kan stoppa blödningen av den hårt ansatta tidningsbranschen.
Om du tycker att det här är ett så pass allvarligt problem och att krisen är akut, varför tillsätter man inte mer resurser för att snabbt kunna nå fram till en lösning?
– Därför jag tycker att den är så allvarlig arbetade vi igenom förändringar i det offentliga presstödet snabbt. De fick vi igenom i Sveriges riksdag. De rullar och verkar just nu, fram tills dess att medieutredningen kommer med sina förslag och regeringen kan göra politik av dem.
Filmbranschen
Stor oro präglar också filmbranschen som protesterar mot att det inte blir mer pengar till filmproduktion med den nya filmpolitiken, som ska gälla från 2017.
Ett stort svek, mot en redan underfinansierad en bransch, säger kritiker. ”Chock” och ”katastrof” är ord som använts i diskussioner kring budgeten.
– Jag tycker det är otroligt viktigt att vi har en diskussion men jag känner mig trygg med att vi arbetar fram en ny filmpolitik. 70 procent av remissinstanserna vill att vi lämnar det haltande filmavtalet. Jag förstår också att många trots att jag i snart ett halvår har upprepat att det kommer inte blir mindre pengar till svensk film, men fler kommer att få inflytande över svensk film, så fanns det dem som hade hoppats på hundratals miljoner kronor mer till svensk film. Den prioriteringen har vi inte gjort, säger Alice Bah Kuhnke.
Bildkonsten
Bildkonsterna känner sig också svikna. De är frustrerade över de låga ersättningarna för medverkan vid utställningar på statliga institutioner. Ministern har lyssnat, säger Konstnärernas riksorganisation. Men man kan inte prata sig fram till bättre villkor och ministern saknar konkreta åtgärder och ett bättre ramavtal med staten.
– Tvärtom skulle jag säga, när det gäller konstnärernas situation och möjligheter är det en av de identifierade utmaningarna, därför arbetar vi nu på en handlingsplan. Under 2016 kommer handlingsplanen vara färdig och vi kan göra politik av den.
De är otåliga redan i dag.
– Ja det förstår jag, men jag har bara varit här i ett år utan egen budget, och nu är jag här med budget.
Inget att bevisa
En annan fråga som inte fått svar är den om framtiden för Arkitektur- och Design centrum i Stockholm. Det är fortsatt ovisst om det blir någon sammanslagning med Moderna Museet.
Mycket av Kritiken mot Alice Bah Kuhnke ett år efter ministerns tillträde, klingat av – om än inte helt. Det finns de som fortfarande inte tycker att hon visat vad hon vill med kulturpolitiken.
Men själv säger Bah Kuhnke att hon inte känner att hon har något att bevisa.
– Jag har under ett år, utan egen budget gjort mer än vad förra kulturministern gjorde på åtta år, säger hon.