• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett 40-tal demonstrationer bröt ut i Ryssland i förra veckan. Foto: Maxim Shipenkov/EPA

Minst åtta journalister gripna vid senaste protesterna i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta journalister har gripits runtom i Ryssland i samband med att de bevakat protester mot den mobilisering som Putin beordrade i förra veckan. Detta trots att flera av dem visat tydligt att de är på plats som press, enligt Reportrar utan gränser.

– Det är illa och det var det redan innan, men det är ännu värre nu, säger Erik Halkjær, ordförande för RUG.

Vladimir Putins order om delvis mobilisering möttes i förra veckan med protester i ett 40-tal städer runtom i Ryssland. Över 1 000 personer uppges ha gripits i samband med protesterna.

Minst åtta av de gripna personerna var journalister, som var på plats för att bevaka demonstrationerna den 21 september, enligt Reportrar utan gränser.

Flera av dem visade tydligt att de var journalister, genom att bära neongula västar med ordet ”press” på, eller genom att visa presslegitimation. Trots detta togs de till förvar och förhör.

– Man hittade på olika brottsrubriceringar och plockade bort dem från gatan, säger Erik Halkjær.

”Situationen är riktigt allvarlig”

En journalist uppger att polisen tog hennes presskort och -väst vid gripandet. En annan uppger att polisen inte tyckte att hennes stämpeln på hennes presskort var tillräckligt läsbart, och hon anklagades för att ha ”deltagit i en olaglig handling.

Enligt Reportrar utan gränser fick några av journalisterna böter, och några åtalades.

– Desinformationen har blivit stenhård, man får egentligen bara föra ut det som staten säger i sin rapportering. Så situationen är riktigt allvarlig i Ryssland, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportar utan gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.