Jordbävningskatastrofen: En av världens äldsta moskéer i ruiner

Uppdaterad
Publicerad

En av världens äldsta moskéer – Habib Najjar-moskén i turkiska Antakya, förstördes nästan helt av jordbävningen tidigare i februari.

Nu sörjer lokalbefolkningen det förlorade kulturarvet.

– Det tillhörde historien. Och nu är historien också borta, säger Bulent Cifcifli till Reuters.

Omkring 47 000 personer har dött och många historiska platser ligger i ruiner efter att den katastrofala jordbävningen i Turkiet och Syrien ägde rum den 6 februari i år.

En av världens äldsta moskéer – Habib Najjar-moskén – i den turkiska staden Antakya är nästintill helt förstörd.

Mehmet Ismet överlevde jordbävningen, och har nu flyttat in i moskéns ruiner.

– Som det är nu räcker inte tio år för att bygga upp stan. Landet är borta helt enkelt. Det krävs mycket tid och mycket pengar, säger han till Reuters och fortsätter:

– Varje dag gräver man fram 20-30 kroppar. Alla människor gråter ur djupet av sina hjärtan. De är så ledsna, så ledsna.

Byggdes om på 1800-talet

Staden Antakya grundades 300 f.Kr. och har varit en knytpunkt för flera kulturer och religioner. Genom århundradena har Habib Najjar-moskén förstörts flera gånger, senast 1853 – också då efter en jordbävning.

Många menar nu att byggnader i Turkiet och Syrien borde klarat jordbävningen bättre, och en rad byggnadsentreprenörer runtom i regionen anklagas för byggfusk. Flera utreds av polis, och Antakya-bon Bulent Cifcifli menar att just fuskbyggen är en orsak till att hans hemstad nu ligger i ruiner.

– Rasmassorna som finns här har människan orsakat. Man har inte byggt ordentligt. Hade man gjort det så hade en del hus fortfarande stått kvar, säger Bulent Cifcifli till Reuters och tillägger:

– Det tillhörde historien. Och nu är historien också borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.