• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

”Motståndaren” nominerad till Nordiska rådets filmpris

Uppdaterad
Publicerad

“Motståndaren” av Milad Alami kan vinna Nordiska rådets filmpris 2023. Det avslöjades under tisdagen på filmfestivalen i norska Haugesund.  

– Det känns jätteroligt och häftigt att vara nominerad, säger regissören Milad Alami till Kulturnyheterna.

”Motståndaren” handlar om Iman, en iransk proffsbrottare (Payman Maadi) som flyr till Sverige tillsammans med sin familj och hamnar på ett asylboende i Norrbotten.

Med filmen hämtade Milad Alami inspiration av sin egna erfarenheter från uppväxten på flyktingboenden och hur det är att befinna sig mellan två olika länder och deras syn på frihet.

-  Den är ju rätt politisk i vad den försöker säga och handlar om frihet. Vad det innebär att leva i ett land som Iran som är så styrt och ett land som Sverige som är så öppet. Så det är ju väldigt häftigt att en sådan film blir Sveriges bidrag, säger Milad Alami.

Fem priser delas ut

Filmen hade världspremiär på Berlins internationella filmfestival och har sedan dess tilldelats en rad priser som Bästa film på Persiska internationella filmfestivalen och Juryns specialpris i Seattle.

Nordiska rådets filmpris nominerar varje år fem filmer – en från varje nordiskt land.  Årets vinnarfilm kommer att tillkännages den 31 oktober 2023 under en prisgala i Oslo.

Vinnaren får 300.000 danska kronor (cirka 475.000 SEK) som delas mellan manusförfattare, regissör och producent. Vid prisgalan delas också Nordiska rådets priser för litteratur, musik, barnlitteratur och miljöarbete ut. 

Övriga Nominerade Nordiska rådets filmpris 2023

  • Danska “Viften” av Frederikke Aspöck.
  • Finlänska “Kupla” av Aleksi Salmenperä.
  • Grönlänska ”Alanngut Killinganni” av Malik Kleist.
  • Islänska “Á ferð með mömmu” av Hilmar Oddsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.