Konst utlånad av bland annat Nationalmuseum har försvunnit från Regeringskansliet. Foto: TT

Museer fortsätter låna ut konst – trots att verk för en halv miljon försvunnit

Publicerad

Konstverk värda över halv miljon kronor har försvunnit från Regeringskansliet.

Verken var utlånade av Statens konstråd, Nationalmuseum och Moderna museet. De beklagar händelsen – men kommer ändå fortsätta med utlåning.

Mellan åren 2005 och 2012 har 23 konstverk från Regeringskansliet försvunnit spårlöst. Verken, som har ett sammanlagt värde på nästan 600.000 kronor, har lånats av Statens konstråd, Nationalmuseum och Moderna museet.

Det dyraste verket är en målning av 1800-talskonstnären Gustaf Wilhelm Palm och uppskattas vara värt 250.000 kronor. Det lånades ut till Regeringskansliet av Nationalmuseum.

Trots fadäsen, som nu har polisanmälts, uppger alla tre utlånande institutioner att de kommer fortsätta med att låna ut konst till kansliet.

Hoppas att det kommer tillrätta

”Nationalmuseum beklagar att ett verk från samlingarna har försvunnit, men hoppas att det ska komma tillrätta framöver”, skriver Hanna Tottmar, pressansvarig på Nationalmuseum, i ett mejl till Kulturnyheterna, men understryker att det ingår i museets uppdrag att låna ut konst:

”Regeringskansliet är en av mottagarna av den statliga konsten. De uppfyller alla krav som Nationalmuseum ställer på de som lånar konst och så länge de gör det kommer museet fortsätta att låna ut till dem.”

Får leta på auktioner och pantbanker

Henrik Orrje, administrativ chef på Statens konstråd, säger att det finns drygt 100.000 konstverk utplacerade på olika myndigheter. Och att det i förhållande till den mängden, försvinner relativt få verk.

– Det är allvarligt att konstverk saknas men samtidigt är det ett tecken på att myndigheterna arbetar aktivt med förebyggande inventeringar och tar ansvar att anmäla saknade och stulna offentliga konstverk, säger han.

Hur ser utsikterna ut att få tillbaka verk som försvinner?

– Utsikterna varierar men det som ofta avgör om det går att återfå ett konstverk är dels om det är polisanmält och dels om det dyker upp på en auktion, pantbank eller liknande, säger Henrik Orrje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.