Att ha en helt annan musiksmak än sina föräldrar har varit en grundbullt i nästan alla ungdomskulturer genom historien. För att man uppfostrats i olika årtionden? För att behovet av tonårsrevolt tycks essentiellt mänskligt? Absolut.
Men enligt ny forskning kan generationernas skillnad i musiksmak också bero på själva hjärnans utformning. Man uppfattar nämligen samma musik på olika sätt vid olika åldrar.
Dissonanta vs. konsonanta ackord
Det hela handlar om dissonanta och konsonanta ackord. Ett dissonant ackord består av en musikharmoni där tonerna inte riktigt stämmer överens utan skär sig mot varandra, vilket gör att det blir stressande och ansträngande att lyssna på.
Ett konsonant ackord är däremot uppbyggt på toner som rent matematiskt passar ihop, vilket gör det mer lugnt och behagligt för örat.
Förmågan att skilja konsonanta från dissonanta ackord är medfödd. Så länge du inte är helt tondöv kommer din hjärna intuitivt att känna sig störd och stressad av dissonanta musikharmonier, och mer lugn och bekväm av konsonanta ackord.
Äldre stör sig mindre på de ansträngda ackorden
Och nu har två audiologer visat att den här förmågan att skilja på dissonanser och konsonanter avtar med åldern.
De lät en grupp människor som var över 40 år och en grupp som var under lyssna på olika musikstycken. Sedan fick grupperna betygsätta hur pass behaglig musiken kändes. Audiologerna mätte även hur neuronerna i deras hjärnor reagerade på musikstyckena.
Resultatet är att den yngre gruppen både stördes mer av dissonanserna, och njöt mer av de konsonanta ackorden.
– Med andra ord så upplevde de äldre mindre skillnad mellan dissonanta och konsonanta kombinationer. Vilket antagligen påverkar hur de uppskattar musik, säger Christopher Plack till Kulturnyheterna, som står bakom forskningsprojektet tillsammans med sin kollega Oliver Bones.
Förbryllar forskarna
Men om det här beror på arv eller miljö – alltså, om du ska skylla på samhället eller på människans biologi när Spice Girls låtar börjar låta helt platta och ointressanta – är en fråga som fortfarande förbryllar forskarna.
– Det är en väldigt intressant fråga. Vi tror att det handlar mest om biologi. Alla nervceller har ju en tendens att bli sämre och dö när du blir äldre. Men det skulle också kunna handla om kultur och erfarenhet, att du så att säga samlar på dig små hörselskador genom att utsätta sig för allt möjligt ojlud livet ut, säger Plack.
Nu vill han gå vidare med forskningen:
– Vi blev inte förvånade över resultatet. Det vi blev förvånade över var att det forskats så lite om det här tidigare. Så nu är vi nyfikna på vilka fler resultat vi kan få fram.