Förra årets ESC-vinnare Jamala vågar inte åka till Krim

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka är det Eurovision-final i Kiev efter Jamalas seger ifjol med ”1944”. En låt som tog många med storm och som var både personlig och politisk.

I Elin Jönssons dokumentär ”Jamalas Kamp” berättar stjärnan öppenhjärtigt om vad låten betyder för henne och att hon i dag inte vågar åka till Krim och hälsa på sina föräldrar.

”1944” handlar om Stalins massdeportation av tatarer från Krimhalvön till Centralasien under Andra Världskriget 1944.  Ryska politiker anklagade den för att vara förolämpande mot Ryssland och för att sprida en falsk bild av historien.

Och detta redan innan Jamala i en intervju med Kulturnyheterna inför förra årets tävling berättade att hon ser självklara samband mellan ”1944” och den ryska ockupationen av Krim 2014 och att hon själv tycker låten är politisk.

Ny dokumentär

Nu har SVT:s Elin Jönsson följt Jamala under ett helt år och gjort en dokumentär om henne.

Det som fascinerar många som följt Eurovision Song Contest och Jamala är att hennes sång och musik vävs samman med hennes bakgrund och personliga upplevelser. För Jamala har sången ”1944”, som hon vann med, både ett politiskt och ett personligt budskap och hon berättar att det var tungt att skriva den.

– När jag hade sjungit versen och sjöng refrängen så fick jag en klump i halsen. Jag tänkte, allt är redan så illa och mina föräldrar är där, på Krim, säger hon. 

Jamala heter egentligen Susana Dzjamaladinova och tillhör Krims urbefolkning krimtatarerna. När hon föddes 1983 levde familjen i landsförvisning Kirgizistan.

Farmorn deporterades 1944

När hon var sju år upplöstes Sovjetunionen och familjen återvände till Krim. Men Jamalas farmor berättade ofta om hur det var när familjen deporterades 1944. Bland annat förlorade hon sin treåriga dotter. Så för Jamala har deportationen och det som hände då alltid varit högst levande.  

Det var ett hårt slag för Jamalas familj när Ryssland gick in i Ukraina 2014 och annekterade Krim. När sedan Europa röstade fram Jamala som vinnare av Eurovision Song Contest 2016, så menade Kreml att man tog ställning.

Vågar inte åka till Krim

Jamala har smutskastats rejält av Ryssland sedan segern och även hennes familj har påverkats. I dag vågar hon inte åka tillbaka till Krim av rädsla för repressalier.

– Jag hade aldrig trott att jag inte skulle kunna resa till Krim och hälsa på min familj. Jag trodde sånt bara fanns i min farmors historier, säger hon. 

Flmen Jamalas kamp berättar historien bakom förra årets vinnarlåt i Eurovision, 1944 men också om dagens verklighet för Krimtatarerna på Krim. Dokumentären går att se här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.