Foto: Anders Wiklund/TT

”Musikbranschen måste vårda den talang som finns”

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa är tre gånger vanligare bland musiker än i samhället i stort. Det visar en undersökning av musikbranschen i Storbritannien. En bild som Ragnar Berthling, vid Musikcentrum Öst, känner igen även i Sverige.

– Jag skulle inte säga någon kreativ bransch där man tar så dåligt hand om de som faktiskt skapar innehållet som musiklivet, säger han till Kulturnyheterna,

Can music make you sick? – Så heter den undersökning som gjorts av den brittiska organisationen Help Musicians UK i samarbete med universitetet i Westminster.

– Vi ville gräva djupare i det här problemet och beställde världens första akademiska studie av musik och psykisk hälsa 2016, berättar Christine Brown vid Help Musicians UK för Kulturnyheterna.

Studien visar att runt 70 procent av musiker i Storbritannien har upplevt panikattacker, stark ångest, eller depression. Något som betyder att psykisk ohälsa är tre gånger vanligare bland musiker än i samhället i stort.

Återspeglar även läget i Sverige

På Musikcentrum Öst, som är en del av den rikstäckande organisationen Musikcentrum och som arbetar för att förbättra villkoren för musiker i landet, känner man igen de tendenser som studien pekar på även i Sverige.

– Jag kan inte säga någon annan kreativ bransch där man tar så dåligt hand om de som faktiskt skapar innehållet som musiklivet, säger Ragnar Berthling, verksamhetsledare vid Musikcentrum Öst.

– Musiker är turnerande. De har nya arbetsplatser varenda kväll och om de arbetsplatserna inte fungerar så blir det en långsiktig stress som är fullständigt nednötande, fortsätter han.

Han poängterar vidare att det är viktigt att branschen själv ifrågasätter och uppmärksammar de arbetsförhållanden som branschen består av.

–  Jag tror att branschen hela tiden måste fråga sig själv hur vi hanterar den talang som finns, men också hur man vårdar den, säger han.

”Närmast anekdotisk”

Men myten om en kreativ, men plågad konstnärssjäl, gör det också lätt att vända på orsak och verkan. Kan det inte vara så att det är människor med ett redan extra känsligt psyke som dras till att jobba med musik?

Inte alls, menar Christine Brown vid Help Musicians UK, och pekar på att det inte finns något som tyder på att det skulle vara så:

– Att det skulle finnas en koppling mellan musik och det plågade geniet och att ett dåligt mående skulle öka kreativiteten är närmast anekdotisk, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.