Priset, som fyller 20 år i år, tilldelas en person eller grupp som genom sin musik bidragit till svenska exportframgångar och satt Sverige på kartan.
Och i båda fallen får man nog säga att Zara Larsson är välkvalificerad med miljarder spelningar på Spotify och miljonpublik på sociala medier.
Juryn skriver i sin motivering: ”med sin oemotståndliga popmusik, sitt färgsprakande artisteri och sin starka personlighet har hon lagt världen för sina fötter.”
”Förkämpe för tjejers rättigheter”
Larsson själv fanns inte på plats när priset delades ut, men hälsar i en video att 2016 varit ett alldeles enastående år för henne.
– Jag har varit med om fantastiska event och uppträdanden och träffat så otroliga personer som jag ser upp till. Och så hoppas jag att 2017 blir ännu bättre.
Och enligt EU- och handelsminister Anne Linde, som delade ut priset på Utrikesdepartementet, är det inte bara Zara Larssons listframgångar som ligger bakom dagens besked.
– Hon har ju blivit en väldig förkämpe för tjejers rättigheter, för jämställdhet, som hon uttrycker väldigt rakt och som får en väldig betydelse för unga tjejer, inte bara i Sverige.
Omvärldens syn
Sverige hamnade ju mitt i mediernas strålkastarljus efter den amerikanske presidentens uttalanden den gångna helgen.
Och inte helt oväntat skiljer sig Zara Larssons bild av synen på Sverige ganska radikalt från den som Trump gav uttryck för.
– Bilden av Sverige är väl att vi är väldigt öppna, välkomnande och att vi är ett jämställt land. Allt det där är bra och jag vill att det ska fortsätta att vara så, säger Larsson.
Musikexportpriset syftar också bland annat till att premiera artister som visar upp en modern Sverigebild utomlands, och här har Zara Larsson en viktig roll, enligt Ann Linde.
– I dag blir ju bilden av ett land väldigt viktigt, både vad gäller inflytande i politik, men också vad gäller exportintäkter. Och i dag finns det många som vill svärta ned Sverige och det är det som gör henne så viktig.
Hederspris
I år delas också ett hederspris ut till världssopranen Nina Stemme, som hörts på många av världens främsta operascener.
Juryn motiverar i det här fallet med ”samspelet mellan den varma, djupa röstklangen och den osvikliga känslan för utmejslade karaktärer som gör henne till en sångerska utöver det vanliga, älskad av både publik och kritiker”.
Nina Stemme kommenterade själv priset för Kulturnyheterna med att säga att operakonsten inte konkurrerar på samma kommersiella villkor som pop, och att hon därför var glad över erkännandet.
– Det känns väldigt roligt och uppmuntrande att någon har märkt att jag jobbar ganska hårt utanför landets gränser.