Musikalföreställning avbröts efter publikens allsång

Uppdaterad
Publicerad

I veckan fick en föreställning av musikalen “The bodyguard” på Palaceteatern i Manchester ett oväntat och dramatiskt avslut när teatern tvingades avbryta föreställningen och kasta ut två publikmedlemmar som vägrade sluta sjunga med. 

De två publikmedlemmarnas försök att klara av de höga tonerna i “I will always love you” uppskattades varken av resten av åskådarna eller skådespelarna på scen. Efteråt lade huvudrollsinnehavaren Melody Thornton upp ett instagraminlägg där hon bland annat sade att hon är ledsen, och att hon kämpade hårt för att de skulle få avsluta föreställningen. 

Maria Sid, teaterchef på Stockholms stadsteater, förstår att det kan vara ett problem om publiken sjunger med för starkt.

– Många har ju betalat för att höra riktigt fina sångare och vill kanske inte uppleva allsång just då, säger hon.

Efterlyser mer stök i Sverige

Teaterfacket Bectu i Storbritannien har nyligen genomfört en studie om hur teaterarbetarna har det på jobbet. Undersökningen kom fram till att 90 procent av dem som jobbar på brittiska teatrar har upplevt att publiken betett sig illa. Nästan hälften har övervägt att byta jobb på grund av att de blir illa bemötta.

Enligt Maria Sid är den svenska publiken inte alls lika stökig som den brittiska.

– I Norden är ju problemet snarare att det känns som att publiken sitter och sover, och det är nästan jobbigare. Jag skulle inte säga att jag har upplevt stök. Jag skulle snarare säga att jag tvärtemot har saknat lite stök, säger hon.

Som fotbollspublik

i Storbritannien rapporterar teaterarbetarna bland annat fysiska angrepp, offentlig urinering, hot om våld, sexuellt ofredande, rasistiska glåpord och förstörelse av teaterns egendom.

– Jag upplever publiken i England mer fotbollspublikslika. Jag kan förstå att det kan bli ett problem, men publiken måste också få vara dynamisk och levande, och samtidigt måste man ha respekt för dem som faktiskt vill höra det som sägs på scenen, säger Maria Sid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.