Musikjournalisten: ”Flera svenska artister maskerar sig idag”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen avslöjades musikduon Hoojas identiteter i Aftonbladet, vilket fick både följare och branschkollegor att reagera starkt. Men Hooja är långt ifrån de enda kända artisterna gömmer sig bakom masker, hur kommer det sig? 

Rånarluvor, solglasögon, hjälmar, bakvända peruker och fågelnäbbar. Inom musikvärlden finns flera olika metoder att ta till för den som vill vara anonym bakom musiken.  

Utöver Hooja döljer artister som Fröken Snusk, 1.Cuz och LOAM med flera, sina identiteter och utseenden med masker.  

”Ett sätt att skydda sig”

– Flera av de svenska artisterna som maskerar sig idag säger att de vill vara mer privata och inte bli igenkända på gatan. Det är en stor press på artister idag när det gäller både utseende och att vara på sociala medier. Det kan vara ett sätt att skydda sig, säger musikjournalisten Tali da Silva. 

Hon tror också att masken kan vara ett sätt att betona det konstnärliga uttrycket.  

– Jag tror att rånarluvan eller balaklavan förstärker det hårda, farliga i gansterrappen. Den som har en mask har också lättare att iscensätta en persona eller ett alter ego. Det är lättare att framstå som mer spännande.

Maskerade artister genom tiderna 

Enligt Tali da Silva finns däremot en risk att människor intresserar sig mer för att upptäcka vem som döljer sig bakom masken än själva musiken. Men när det funkar, har det visat sig vara ett framgångsrecept menar hon. Som för tidigare artister som Sia, Lordi, Slipknot och Daft Punk.  

Även den svenska electropopduon The Knife, som under tidigt 2000-tal framträdde med masker föreställande svarta fågelnäbbar med hål för ögonen.  

– De framstod som mer indie och mer pretentiösa men också kanske lite mer äkta. Det var mer fokus på musiken och jag tror att de tilltalade en hipsterpublik som tyckte det var väldigt spännande. 

Se fler exempel på maskerade artister i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.