Musikkritikern om startfältet: ”EPA-dunken sticker ut”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen och onsdagen presenterade Melodifestivalen bidragen för 2023. Ett delvis väntat startfält men med några banbrytande deltagare, tycker Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva.

Ett rockband, ett dansband, en pensionärsduo och en mello-tungviktare utgör några av de typiska byggstenarna för ett startfält i Melodifestivalen. Kritierier som alla uppfylls för årets upplaga av tävlingen, menar Tali da Silva.

Däremot finns det några deltagare som sticker ut i mängden och som är typiska för samtiden. Bland annat ukrainska Maria Sur, som flydde kriget i sitt hemland, som tävlar med ”Never give up” och Elov och Beny med EPA-dunk-bidraget ”Raggen går”.

– En hedonistisk genre som verkligen exploderat i år och klättrat på topplistorna som handlar om sprit, sex och att köra bil. Så det blir intressant att se om det blir en äkta EPA-dunklåt eller urvattnad version från mello, säger da Silva.

Mansdominans bland upphovspersoner

Tali da Silva är även kritisk till att det är en övervägande del män som ligger bakom bidragen i år. Totalt rör det sig om 74 upphovspersoner varav 56 är män och 18 är kvinnor. Utslaget över alla bidrag har männen, sammanlagt men i olika utsträckning, medverkat 86 gånger och kvinnorna 23 gånger.

– Det är verkligen dåligt att ett så här stort underhållningsprogram i public service med en så stor budget, får lov att vara så här ojämställt år efter år.

Karin Gunnarsson, producent för Melodifestivalen, menar att könsfördelningen är symptomatisk för hela musikbranschen. Hon understryker även att 18 av 28 tävlande bidrag har minst en kvinna som upphovsperson och att det faktum att tre tävlande akter består av män ökade andelen manliga låtskrivare.

– Jag håller med om att statistiken är väldigt ojämn och tråkig. Melodifestivalen är tyvärr inget undantag från hur det ser ut på upphovssidan i musiksverige. Ganska nyligen kom en rapport från Stim som visade att andelen kvinnliga låtskrivare inte har ökat i Sverige under de senaste fem åren. 79 % av landets låtskrivare är män och 21 % är kvinnor. Det är traditionellt en manlig bransch, skriver Gunnarsson i ett mejl till Kulturnyheterna.

– Ambitionen är att se till att jämna ut statistiken på sikt och jag uppmanar kvinnor att skriva till Mello och även ansluta sig till dom ”camps” och låtskrivarläger som finns med syfte att skriva och skicka in låtar till Melodifestivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.