”Viktigt att motverka lögner.”

Ukrainske musikproducenten: Viktigt att motverka lögner om kriget

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska invasionen har påverkat de flesta i Ukraina inklusive musikbranschen. En av de många som drabbats är musikproducenten Michael Jasinskij, vd för ett av Ukrainas största musikproduktionsbolag.

– Två år av restriktioner fick oss att tänka om och vi lyckades till slut anpassa oss till det nya läget. I dagens situation är det oklart om branschen kommer överleva säger Michael Jasinskij till Kulturnyheterna.

Jasinskij samarbetar till vardags med både ukrainska och ryska popstjärnor och han har organiserat många musikevenemang i Ukraina. Han berättar att många av hans kollegor har flytt landet och att han inte har någon aning om hur situationen kommer att utvecklas. Han säger också att hans produktionsbolag har börjat med att sprida information på alla sina kanaler.

– Just nu sprids det mycket desinformation om kriget. Vi har en bred följarbas via de artister vi samarbetar med och vi använder alla tillgängliga sociala medier för att sprida trovärdig information och motverka lögner.

Krig enande faktor

Enligt Jasinskij så har många företag börjat sprida information om kriget, allt ifrån stora marknadsföringsbolag till enskilda individer.

– Detta krig har blivit en otroligt enande faktor i hela Ukraina och alla bidrar till kampen för friheten.

Den åttonde mars skulle en ny musikvideo med två av Ukrainas mest kända popartister Olya Polykova och Oleg Vinnick släppas, berättar Jasinskij, men på grund av kriget så flyttas premiären på obestämd tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.