MPRT föreslår att bara medier som ägnar sig åt “ansvarstagande nyhetsförmedling” ska kunna få mediestöd. Bland annat ska medier som “vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap” inte kunna få mediestöd.
Att på det sättet länka samman ett statligt stödsystem med en publicistisk värdering av innehållet får nu skarp kritik.
Branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) “avstyrker bestämt” myndighetens krav på ansvarstagande nyhetsförmedling. Myndighetens begrepp och definitioner är vaga och skulle ge utrymme för subjektiva bedömingar, menar TU.
Vad som är etablerad kunskap och vetenskap kan det råda skilda meningar om skriver TU, som också menar att det är “olämpligt med en statlig myndighet som ägnar sig åt att stämpla medier som ansvarstagande respektive icke-ansvarstagande.”
Inskränker yttrandefriheten
Även Journalistförbundet är kritiska till förslaget. I sitt remissvar ifrågasätter de myndighetens tolkning av begreppet “redaktionellt innehåll av hög kvalitet”. Redaktionell kvalitet har historiskt kopplats till antal anställda journalister och andel eget innehåll. MPRTs förslag skulle innebära en att man inför en ny typ av innehållsgranskning och indirekt en inskränkning i den grundlagsskyddade yttrandefriheten, menar Journalistförbundet.
Publicistklubben skriver att man “ser med stor oro” på att MRPT vill koppla samman myndighetsutövning och det självreglerande medieetiska systemet som tillämpats i mer än 100 år. “Att den självreglerande verksamheten står fri från stat och myndigheter är en grundbult i hela konstruktionen”.
Även Medieombudsmannen är kritisk till att väva samman det medieetiska systemet med statliga stödsystem.