Karl Fredrik Mattsson Foto: Scanpix

Myntpräglaren: ”Jag är beredd att åtalas”

Uppdaterad
Publicerad

Karl Fredrik Mattsson uppger sig stå bakom ”horkarlskronan”.

Den 14 juni rapporterade lokala medier i Piteå att Karin Mattsson hade upptäckt en enkrona som först såg alldaglig ut, men där ”Carl XVI Gustaf” har ersatts med den hånande frasen ”vår horkarl till kung”. Sedan dess har fler mynt dykt upp och hela Sverige har undrat vem som ligger bakom kungakritiken.

Diskussionerna har även rört ifall horkarlsmyntet ska betraktas som konst eller ej, huruvida det är elakt mot kungen eller inte, samt om skaparen borde träda fram eller låta mystiken växa.

Falsk enkrona smädar kungen

Ett elakt mynt?

Experter har bedömt myntet som välgjort och konstaterat att det är präglat ovanpå en äkta krona, Ernst Nordin som har formgivit originalkronan har kallat horkarlsmyntet ”elakt” och konstnären och Robinson-deltagaren Pål Hollender tyckte hos SVT Debatt att konstverket dör om personen bakom börjar berätta om sig själv.

Och ansiktet bakom myntet hade inte heller tänkt avslöja sig. Men i dag hände det. I samarbete med konstmässan Supermarket 2013 och med flera direktsända kameror riktade mot sig trädde copywritern och ”amatörkonstnären” Karl Fredrik Mattsson fram.

Mamman visade en krona

Mattsson började med att visa en film kring myntprojektet för den samlade journalistkåren i Kulturhuset i Stockholm. Tanken är att filmen ska rädda Karl Fredrik Mattsson från anklagelser om att ha fört ut falska mynt på marknaden.

Han valde nämligen en annan strategi: Att sprida mynten bland bekanta. Innan han blev copywriter på en reklambyrå i Stockholm växte Mattsson upp i Piteå, och kvinnan som trädde fram i Piteå-Tidningen och SVT Nordnytt – Karin Mattsson – lär vara hans mamma.

Beredd på åtal

På den direktsända presskonferensen kallade Karl Fredrik Mattsson alltihop för ”en roande och oroande resa”. Han ville inte berätta vad han hade för syfte med att tillverka mynten:

– Det ligger inte i mitt uppdrag som amatörkonstnär.

Sammanlagt tillverkade Mattsson åtta mynt. Han bekostade hela projektet själv och är nu beredd på åtal:

– Jag är beredd att åtalas om kungen vill åtala mig.

Polisen gör förundersökning

Karl Fredrik Mattsson försökte få Svenska Medalj i Eskilstuna att prägla mynten i maj, men avvisades när de såg motivet. Svenska medalj lämnade då en färdig kopia till hovet och polisanmälde Mattsson, som uppenbarligen fick hjälp med präglingen på annat håll.

Nu görs en förundersökning av Eskilstunapolisen, med Finanspolisen som rådgivare. Det kan hända att copywritern kommer undan eftersom han ser mynten som ett konstprojekt.

– Kriterierna för förfalskningsbrott föreligger i och med att han har bearbetat ett mynt som vid en hastig blick kan tas för en vanlig enkrona. Men sedan finns ju speciella omständigheter, som att han kallar det ett konstprojekt och att han inte tycks ha haft de vanliga syftena med att förfalska pengar, säger Finanspolisens biträdande chef Rikard Henriksson till nyhetsbyrån TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk enkrona smädar kungen

Mer i ämnet