Konstverket ”Ta plats”, av Liam Bononi, Mikael Rickman, Malin Sparrvardt och Tiago Valdi är ett av verken som beställdes. Till höger Anders Mebius, kulturdirektör i Nacka. Foto: SVT/Sören Andersson

Nacka kommun: Formuleringen är väldigt olycklig

Uppdaterad
Publicerad

Nacka kommun har fått kritik för att de beställt konst som skulle spegla privata företagsvärderingar – och ställde krav på att logotyper skulle synas i konstverken. Nu backar kommunen, och säger att det rör sig om ett misstag.

– Formuleringen är väldigt olycklig, säger Anders Mebius, kulturdirektör på Nacka kommun.

Kulturnyheternas granskning visar att Nacka kommun har försökt styra den offentliga konsten i kommunen.

I ett upphandlingsunderlag från 2018 ställde kommunen bland annat krav på att konstverken skulle ”spegla finansiärernas värderingar” och att byggaktörers logotyper borde infogas i verken. Dessutom skrev kommunen att varje konstnärlig installation skulle ”innehålla ett tunnelbane-T i blått och vitt”.

Beställningen handlade om tre tillfälliga kontsverk vid kommunens kommande tunnelbanestationer i Sickla, Järla och Nacka.

Kommunen: Vi jobbar inte så

Kulturnyheterna har i snart en månads tid sökt Nacka kommun för en intervju, och några timmar efter att vår granskning publicerats tar Anders Mebius, kulturdirektör på Nacka kommun, kontakt för att svara på frågor. Han menar att formuleringarna varit ett misstag, och att kommunen inte ska jobba på det sättet.

– Formuleringen är väldigt olycklig, det är inte så vi arbetar med konst. Vi ställer inte sådana krav. När det gäller den här målningen var det exempel på hur man skulle kunna manifestera den, säger han.

– Jag vill betona att vi i Nacka står helt bakom principen om armlängds avstånd, och det anser jag att vi har gjort genom åren.

Hur har det då kunnat bli så?

– I en kommun som gör så många upphandlingar som vi så kan man hitta lösryckta meningar som man kan problematisera. Men att styra exakt vilket motiv det ska vara – eller ännu värre att det ska vara logotyper i konstverket – så jobbar inte vi.

Har fått kritik tidigare

Redan i september rapporterade Kulturnyheterna att Nacka kommun infört omfattande riktlinjer för gatukonstfestivalen Wall street Nacka, om att konsten bland annat skulle vara ”samhällspositiv”, ”fredlig” och ”respektfull”.

Då kritiserades kommunen för att göra intrång i den konstnärliga friheten. Anders Mebius menar att det fallet är annorlunda, men att man ska utvärdera det i efterhand.

– Det har absolut inte varit ambitionen att styra konsten. Vi beställde muralmålningar som skulle pryda det offentliga rummet. Det handlar om skattemedel, och de skulle då bland annat ingjuta framtidstro. Jag ser inte några större problem med det, och de kommentarer vi fått från invånarna har varit otroligt positiva.

– Men vi kommer att utvärdera festivalen och de ledorden som använts.

Är det din bild att armlängds avstånd verkligen gäller i Nacka?

– Ja, det är min bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.