Nära porträtt av Roy Andersson i brittisk dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Regissören och filmskaparen Roy Andersson har en 50 år lång karriär bakom sig, med en tidskrävande och bitvis tung arbetsprocess. Han ger sällan intervjuer, men i den brittiska dokumentären Being a human person får publiken komma närmare.

– Jag har alltid beundrat honom, säger dokumentärfilmaren Fred Scott.

Roy Anderssons filmer skapas inte i en handvändning. Inne på hans arbetsplats, Studio 24 i Stockholm, bygger ett helt filmteam kulisser och scenografi med minutiös norggannhet. Många omtagningar senare ska allt rivas, och först då är scenen klar. Resultatet blir Roy Anderssons karaktäristiska bildspråk och filmvärld.

Han ger sällan intervjuer, men dokumentärfilmaren Fred Scott har följt Roy Andersson under tre års tid, under inspelningen av filmen Om det oändliga (2019).

– Om några årtionden kommer vi att se tillbaka och undra: vem var den här människan som hade förmågan att göra film på helt egna villkor? säger han.

Tuff filmprocess

Roy Andersson har 50 år av filmskapande bakom sig. Han slog igenom som långfilmsregissör med ungdomsskildringen En kärlekshistoria (1970) och ägnade sig i många år åt att göra reklamfilm. För långfilmen Sånger från andra vången (2000) vann han fem Guldbaggar och jurypriset i Cannes. Efter det har han gjort tre filmer – Du levande (2007), En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (2014) och Om det oändliga (2019).

I dokumentären framkommer att filmskapandet inte enbart är en lustfylld process.

– Det är både mentalt och fysiskt svårt att göra en film, speciellt på mitt sätt. Ibland gör man misstaget att tro att ett glas whisky ska hjälpa en att slappna av och känna efter, säger Roy Andersson i dokumentären.

Vann förtroende

I dokumentären framkommer att en inte helt problemfri relation till alkohol, såväl som en stark upptagenhet av arbetet, påverkar honom.

– Filmen följer mig dag och natt, under alla timmar. Det går inte att fly arbetet eller sig själv, det blir nästan som ett fängelse, säger Roy Andersson i dokumentären.

Fred Scott berättar att det inte var förrän efter 18 månader som han och Roy Andersson fick en så pass trygg kontakt att de kunde prata öppet om det mesta.

– När Roy tillät mig att ställa frågor om de mörkare sidorna av det han upplevde vid sidan av filmskapandet, då kände jag att jag hade fått hans förtroende, säger Fred Scott till Kulturnyheterna.

Från och med lördag den 29 maj finns Fred Scotts dokumentärfilm Being a human person på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.