Jakten på näthatare har lett till 77 åtal

Uppdaterad
Publicerad

I ett år har nätverket Näthatsgranskaren letat upp hot och hat på nätet och ställt näthatare inför rätta. Gruppen har främst riktat in sig på inlägg som de anser ligger till grund för hets mot folkgrupp och där har 77 anmälningar lett till åtal.

– Vi har utvecklat ett program som söker efter kriminellt näthat på sociala medier genom att söka efter nyckelord, kombinationer av ord och fraser som kan utgöra kriminella handlingar, berättar Näthatsgranskarens projektledare Tomas Åberg.

Nätverket är ett medborgarinitiativ har varit verksamt i ett år och under den perioden har de gjort 800 anmälningar varav 13 procent har lett till åtal hittills.

Tomas Åberg har jobbat ideellt med verksamheten under det första året men sedan två månader tillbaka kan han försörja sig på det här med hjälp av bland annat donationer och EU-bidrag.

Många näthatare är gamla

Det som har förvånat projektledaren Tomas Åberg är medelåldern på personerna som de anmäler.

– Det är väldigt grova uttalanden. Jag kan inte säga det i tv men det är gasa, döda och nackskott och många grova uttalanden. Och att det var så pass många äldre, i min ålder och äldre, som uttalar sig så här, det var lite förvånande, säger Tomas Åberg:

– Men då ska man tänka att det här var främst på Facebook som har en medelålder som kanske är lite högre än Snapchat och andra sociala medier. Sedan tror jag också att människor som är 50- och 60-talister och äldre har kanske inte samma källkritik mot nyheter som kommer på nätet, där det förekommer väldigt många falska nyheter.

Valårssatsning

Det är ett halvår kvar till valet och för Näthatsgranskaren har arbetet kring valrörelsen redan börjat. 

– Redan nu så tycker jag mig se att det börjar bli mer hot och hat mot journalister och framför allt politiker. Den nya partiledaren för Fi till exempel blev väldigt utsatt i veckan, säger Tomas Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.