I tv-serien Den osannolika mördaren råder inga tvivel om vem som mördade Olof Palme – Skandiamannen pekas ut som gärningsmannen. Producenterna trycker på att det är en fiktiv skildring och varje avsnitt har tillfogats brasklappen att det inte är bevisat att Engström mördat Olof Palme.
I en skriftlig kommentar till Kulturnyheterna har Netflix tidigare även sagt att serien inte gör anspråk på att lösa fallet, och att den är baserad på boken ”Den osannolika mördaren” av Thomas Pettersson.
Personen som JK-anmält serien anser dock att den förklaringen inte håller, och att Stig Engström utsatts för ett karaktärsmord, något magasinet Avsnitt var först med att berätta.
”Att ett utpekande sker i skönlitteratur har aldrig utgjort ett hinder mot en fällande dom för förtal eller förtal av avliden och samma resonemang bör tillämpas på den typ av (av verkligheten ”inspirerad”) fiktion som det här rör sig om”, skriver anmälaren och konstaterar även att filmmediet har en särskilt stor genomslagskraft jämfört med litteratur.
”Justiekanslern skulle ha ett gott case”
För att JK ska gå vidare med ett förtalsmål behöver det vara påkallat från allmän synpunkt. Det innebär att fallet har en större betydelse för till exempel en yrkeskår eller andra delar av samhället. Det är ovanligt att ett sådant beslut tas, men juristen Dag Wetterberg menar att det skulle kunna bli så i just detta fall.
– När man pekat ut någon för ett så pass allvarligt brott, och när det dessutom är ganska svårt att visa att det är sant, så blir det ju förtal. Och det blir, skulle jag säga, också grovt förtal. Så justitiekanslern skulle ha ett ganska gott case, säger Dag Wetterberg.
– Det här är en så pass graverande sak som har påverkat hela det svenska samhället under lång tid. Så att jag skulle nog säga att det är påkallat från allmän synpunkt.
Ingen utredning mot Palmeutredningen
2012 avstod JK från att gå vidare med en anmälan från en privatperson om förtal av avliden mot filmen Call girl. I filmen visas en man som liknar Olof Palme köpa sex av en minderårig. JK tog inte upp anmälan eftersom den inte kom från en familjemedlem eller släkting.
Familjen anmälde sedan filmen, men inte heller den anmälan gick JK vidare med hänvisning till att man bara inleder förundersökning om tryckfrihetsbrott i ”särskilt kvalificerade fall.”
I augusti 2020 beslutade överåklagare Anders Jakobsson på särskilda åklagarkammaren att inte inleda en förundersökning om brott efter att Palmeutredaren Krister Petersson pekat ut Stig Engström som en tänkbar gärningsman under en presskonferens i juni 2020.
Petersson anmäldes till flera myndigheter för förtal av avliden.
Netflix har avböjt att kommentera förtalsanmälan.