• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mohammed bin Salman och Hasan Minhajs Twitter. Foto: AP/TT

Netflix tog bort humoravsnitt i Saudiarabien – får miljonpublik på Youtube

Publicerad

Strömningsjätten Netflix tog ner ett avsnitt av satirprogrammet Patriot act with Hasan Minhaj i Saudiarabien där den saudiske prinsen Mohammed bin Salman kritiseras. Delar av programmet har lagts upp på Youtube och det saudiförbjudna klippet har nu blivit det mest sedda av alla avsnitt i Patriot acts Youtube-kanal.

Avsnittet där Hasan Minhaj kritiserar Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman fanns tillgängligt på saudiska Netflix i ett par veckor innan det plockades ner på Saudiarabiens begäran med hänvisning till landets internetlagar. Avsnittet kan fortfarande ses i andra länder.

På Youtube ska man enligt nyhetssajten Vox dock fortfarande kunna se avsnittet från Saudiarabien och dess popularitet har rusat.

Hasan Minhaj har själv kommenterat avsnittets ökade popularitet via sitt Twitterkonto.

”Bevisligen är det bästa sättet att hindra folk från att se något att förbjuda det, få det att trenda online och sen låta det ligga kvar på Youtube.”

Netflix kritiseras

Netflix lade upp flera avsnitt och bitar ur Patriot act with hasan Minhaj på Youtube för att marknadsföra programmet. De flesta har fått ett par hundratusen visningar, medan Saudi-klippet har över 1,7 miljoner visningar.

Netflix har fått hård kritik för sitt beslut att plocka ner avsnittet, bland annat av den mördade journalisten Jamal Khashoggis redaktör på Washington Post, människorättsorganisationen Amnesty och amerikanska Pen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.