• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

New York, I Love You

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 2 av 5

Regi: Mira Nair, Brett Ratner, Fatih Akin, Natalie Portman, Allen Hughes m.fl.

I rollerna: Natalie Portman, Hayden Christensen, Eli Wallach, Cloris Leachman, Chris Cooper, Robin Wright Penn, Maggie Q, Ethan Hawke, Shia LaBeouf m.fl

I episodfilmen ”Paris, je t'aime” skildrades staden genom 18 regissörers olika kortfilmer. Det var en spretig tillställning, ojämn men med många riktigt bra bitar. Nu har producenten Emmanuel Benbihy fortsatt sitt projekt ”Cities in Love” och dragit till New York för en liknande film som tyvärr är betydligt mer utslätad och medioker.

11 regissörer, däribland namn som Mira Nair, Brett Ratner, Fatih Akin, Shekhar Kapur, Natalie Portman och Allen Hughes, har fått i uppdrag att på två inspelningsdagar och med kärlek som en ingrediens skildra staden och dess invånare.

Här möter vi exempelvis en ficktjuv (Hayden Christensen) som får sig en överraskning när han följer efter en vacker flicka; en chassidisk kvinna (Natalie Portman) i ett förtroligt samtal med sin diamantkollega från Indien; en författare (Ethan Hawke) stöter på fel tjej (Maggie Q); och ett äldre par (Eli Wallach och Cloris Leachman) tar en promenad på Coney Island.

Man undrar hur dålig Scarlett Johanssons debut var eftersom den klipptes bort efter premiärvisningen på Torontofestivalen. Här finns nämligen en och annan bit som värmer till men det mesta är påfallande poänglöst och mynnar alltför ofta ut i ett slut med en överraskning som i de flesta fall inte är alls så smart som upphovsmakarna tror.

Det är dubbelt tråkigt att man inte heller får den känsla för staden som sipprade igenom i Paris-versionen. Människor med olika bakgrunder finns visserligen representerade ur New Yorks smältdegel men de är ytligt skildrade och stadsdelarnas egenart kommer inte fram alls – samtliga bidrag kunde egentligen ha utspelat sig precis var som helst.

Benbihy & co lär vara på väg mot nya städer för ”Cities in Love”, med projekt på gång för Shanghai, Rio och Jerusalem, man får hoppas att de tar ut svängarna mer där.

Jerker Peterson

Se trailern på den officiella sajten

Betyg: 4/6 Svenska Dagbladet

Läs SvD:s recension

Betyg: 3/5 Dagens Nyheter

Läs DN:s recension

Betyg: 3/5 Aftonbladet

Läs Aftonbladets recension

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.