Låtskrivaren Anita Lane avled igår, 61 år gammal. Foto: Facebook / The red hand files

Nick Caves hyllning till avlidna vännen Anita Lane: ”Enkel och skrämmande att älska”

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet att den australiska låtskrivaren Anita Lane gått ur tiden. Lane var under en tid tillsammans med Nick Cave och skrev låtar till hans band the Birthday Party och Nick Cave and the Bad Seeds. I ett öppet brev hyllar nu Nick Cave sin vän, kollega och förde detta partner Anita Lane.

”Du tror det inte finns något mer i världen som kan skada dig – sen dör Anita”

Så skriver den australiska artisten Nick Cave i ett kondoleansbrev till den nu avlidne låtskrivaren och musikern Anita Lane.

Lane föddes i Melbourne 1960 och var under sena delen av 90-talet aktiv i landets post punk-scen. 1977 träffade hon artisten Nick Cave och de två var tillsammans med under en period. Tillsammans skrev paret låtar som bland annat ”A dead song” till the Birthday Party samt ”From her to eternity” och ”Stranger than Kindness” till Nick Cave and The Bad Seeds.

Hyllar artisten

Efter att flera gånger fått frågor som ”dela ditt bästa minne av Anita” på Nick Cave and The Bad Seeds internetforum Red hand files – delar Nick Cave nu en emotionell hyllning till Anita Lane.

”Hon var den överlägset smartaste och mest begåvade av oss alla (...) Det var både enkelt och skrämmande att älska henne”

Läs hela hyllningen här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.