Niclas Larsson och Ewan Mcgregor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regissören Niclas Larssons debutfilm ”Mother, Couch” premiärvisades på filmfestivalen i Toronto i helgen. Foto: Pernilla Edholm/SVT, TIFF

Niclas Larsson om stjärnspäckade långfilmsdebuten: ”Får nypa mig i armen”

Publicerad

I helgen premiärvisades ”Mother, Couch” på Toronto filmfestival. Niclas Larssons långfilmsdebut och en film som hållits hemlig in i det sista men som har stora stjärnor i rollerna som Ewan McGregor och Taylor Russell. Kulturnyheternas Kristoffer Viita träffade manusförfattaren och regissören på plats i Kanada.

– Det är ju overkligt på ett sätt men jag känner att det fanns inget annat alternativ. Jag har gjort en stor liten film som är till för att ha premiär på en stor festival. Men det är klart att man får nypa sig själv i armen, säger Niclas Larsson.

Larssons ”Mother, Couch”, baserad på Jerker Virdborgs roman ”Mamma i soffa”, handlar om tre vuxna syskon som förlorat kontakten och tvingas konfrontera gamla familjetrauman när deras mamma sätter sig i en soffa och vägrar resa på sig.

”Fint att hålla saker hemligt”

Filmen färdigställdes bara två veckor innan Torontos filmfestival drog igång.

Den svenske långfilmsdebuterande manusförfattaren och regissören har lyckats bygga upp en rejäl hajp genom att hålla de flesta av detaljerna kring den stjärnspäckade produktionen hemliga in i sista minuten.

– Det finns nånting fint med att hålla saker hemligt. Framförallt ett konstprojekt. Att äga det som sitt eget innan folk börjar tycka saker om castingval och sådana grejer, säger Niclas Larsson. 

”En jäkla dröm”

Tonen i filmen skiftar mycket. Från komedi, till drama och tillbaka till komedi.

– Jag ville bryta med hur man ser på genre, lite som en grekisk mask. Ett glatt ansikte och ett ledset ansikte. Det är samma mask som bara byter riktning, säger han.

Niclas Larsson är hård mot sina skådespelare när det gäller manus, och vill helst att de följer texten utan improvisation. Det är som texten till ett musikstycke, enligt honom.

– Det är hårt men det en jäkla dröm att få leka runt och bara få bråka och gråta ihop liksom, säger Niclas Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.