USA:s president Donald Trump tweetar att han ska försöka få loss ASAP Rocky ur den svenska fångenskapen. Världspressen reser hit för kolla om något är på gång, kanske något som kommer att stå i historieböckerna.
Donald Trump skickar sitt speciella sändebud för gisslanfrågor för att övervaka rättegången.
”Presidenten har bett mig att resa hit”, säger Robert C O'Brien till den internationella nyhetsbyrån AFP.
Man nyper sig i armen. Vad sysslar han med, Donald Trump? Driver han med oss?
Är tanken att advokat O'Brien ska förhandla loss Rocky och hans vänner från misshandelsåtalet i Stockholms tingsrätt?
Det låter nipprigt, liksom presidentens tidigare tjat-tweetande om att Stefan Löfven borde ingripa.
Men i så fall är det en nipprighet med metod, och med en skarp blick på resultat.
I Trumps politiska scenografi är han hjälte
Sedan länge talar politiska hantverkare om att vägen till politisk framgång inte är att ha svar på de frågor folket ställer – utan snarare om att kontrollera frågeställningarna. Issue framing på engelska, att rama in frågorna, välja bildvinkel och beskärning.
Det är ett slags politisk scenografi. Donald Trump har visat sig vara skicklig i denna konst, en issue framingens haikudiktare.
Med några få tweets och ett telefonsamtal har Trump målat upp ett dramatiskt konfliktlandskap: Sverige, landet som blivit laglöst av för mycket invandring (jfr ”What happened in Sweden last night”) burar in amerikaner som bara försöker freda sig på de farliga gatorna. USA försöker rädda dem, som man tidigare räddat medborgare som hållits fångna i Nordkorea, Iran, Nordvietnam.
Hemma i USA står Donald Trump under extremt hård kritik för en rad utspel som de ledande tidningarna utan omsvep bedömer som rasistiska. Men här står han ju på den svarte mannens, och hans mammas, sida. I Trumps politiska scenografi är han hjälte, och intrigen lika luftig som uppskruvad.
Det är som en trollning iscensatt i verkligheten istället för på nätet. Det är fake news-spelet taget till en helt ny nivå.
När Donald Trump fick världen att åtminstone undra om en misshandelsrättegång i Stockholms tingsrätt i själva verket är ett gisslandrama.
Ja, kanske kommer det verkligen att stå i historieböckerna, som en liten men inte oviktig parallellhandling i världspolitiken sommaren 2019.