Nobelmuseet. Foto: Christine Olsson/TT

Nobelprismuseet får 84 miljoner för att folkbilda

Uppdaterad
Publicerad

Nobelprismuseet i Stockholm har beviljats ett projektanslag på 84 miljoner. Stödet ska användas för att utveckla museets folkbildande verksamhet, och för att nå fler barn och unga.

Pengarna skänks av familjen Erling-Perssons Stiftelse och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, och ska stärka museets arbete för att nå ut bredare.

Nobel Prize Museum, tidigare Nobelmuseet, invigdes i samband med Nobelprisets hundraårsjubileum 2001, och verksamheten har i första hand varit inriktad på internationella turister. Men de senaste åren har man arbetat allt mer för att öka intresset för vetenskap, litteratur och fredsfrågor också bland allmänheten i Sverige, med ett särskilt fokus på barn och lärare.

”Förändra världen”

”Våra projekt ska sprida Nobelprisets budskap om att människan kan förändra världen till det bättre och förmedla kunskap och saklighet, men också stimulera kreativitet och skaparkraft. Vi är mycket glada att vi nu kan höja ambitionsnivån för vår verksamhet ytterligare”, säger Erika Lanner, vd och museichef, i ett pressmeddelande.

Stödet ska användas under en femårsperiod, då man ska bjuda in till forskarpaneler, arrangera aktiviteter för lärare och producera flera utställningar kring hur vetenskapen samverkar med kulturen i samhället.

Bjuder in elever

Man ska också ta fram nya format för en yngre målgrupp. Bland annat blir det fritidsklubbar med lärarstudenter i socioekonomiskt utsatta områden. Man ska också bjuda in gymnasieelever till ett projekt som för samman unga med representanter för litteraturyrken, och man planerar att vidareutveckla det digitala lektionsmaterialet ”Nobelprislektionen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.