• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Massood Mafan, boken Vit tortyr, Narges Mohammadi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Narges Mohammadis förläggare berätta om hur hon spridit kvinnornas berättelser från fängelser i Iran. Foto: SVT/Martin Ekelin/TT

Nobelpristagaren smugglade ut vittnesmål från ökända fängelset: ”Stor risk”

Publicerad

I boken “Vit tortyr” har Narges Mohammadi, som i år tilldelades Nobels fredspris, samlat och smugglat ut berättelser från fängslade kvinnor i Iran.

I årtionden har Narges Mohammadi varit ansiktet utåt och fört kampen för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Iran.

Massood Mafan är hennes svenska förläggare och har gett ut boken ”Vit tortyr”. I den har Mohammadi samlat vittnesmål från 13 fängslade kvinnor i Iran, som var och en avtjänar straff för att ha uttryckt sina tankar och åsikter.  

– Den handlar om vad som händer från att de blir arresterade till att de hamnar i isolering och blir torterade. De får också erkänna massa brott som de inte begått, säger Massood Mafan, som tidigare gett ut flera fängelsememoarer från Iran.

Sitter själv fängslad

I år tilldelades även Narges Mohammadi Nobels fredspris med motiveringen ”för sin kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och sin kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla”. 

Hon sitter just nu själv fängslad i det ökända Evinfängelset i Teheran. Där har hon endast tillgång till ett samtal i veckan med sin familj, varifrån hon får ut vittnesmålen.  

Att de fängslade vågar berätta menar Massood Mafan innebär en stor risk. Men de tvekar inte att göra det ändå.

– Narges är så pass känd och har fått flera priser, därför är det flera som har kämpat för hennes sak. Det har gjort att hennes röst är hörd idag, säger Massood Mafan.

Ger hopp till förändring

Boken ”Vit tortyr” har blivit översatt till flera språk för att berättelserna ska nå ut. Även en uppföljande bok och en dokumentär har givits ut.

Massood Mafan säger att det finns ett stort antal okända aktivister som inte har samma möjlighet som Mohammadi att få sina röster hörda.  

– Så det betyder jättemycket att de här vittnesmålen kommer ut. Det skapar hopp till förändring. 

Hör Massood Mafan berätta om hur Narges Mohammadi spridit kvinnornas berättelser i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.