Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har åter högt förtroende för Svenska Akademin. Foto: Andreas Idén/SVT

Nobelstiftelsens vd: Jag har högt förtroende för Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Under krisen i Svenska Akademien var Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten en av de skarpaste kritikerna till hur situationen hanterades. Vid årsskiftet lämnar han posten som verkställande direktör. I dag är han övertygad om att Svenska Akademien är på väg åt rätt håll.

– Mitt förtroende för Akademien i dag är väldigt högt. Men jag tror att det kommer ta tid innan Akademien kan återställa sitt förtroende hos allmänheten. Det är inte konstigt och det får man räkna med, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Under drygt tio år har han varit chef för stiftelsen. Under den tiden har han ställts för utmaningar som att få ordning på stiftelsens ekonomi, ett Nobel centers vara eller icke vara, samt krisen i Svenska Akademien som bröt ut för snart tre år sedan.

Nobelpriset i litteratur 2020

Akut förtroendekris

Den så kallade Kulturprofilen, gift med en dåvarande ledamot, anklagades och dömdes senare för våldtäkt. I efterspelet lämnade ledamöter sina stolar i protest, andra blev ombedda att lämna.

– Svenska Akademien befann sig då i en akut förtroendekris. Normalt sett så lägger man sig som chef för Nobelstiftelsen inte i verksamheten i organisationerna som delar ut priser. Men här stod vi inför en situation där Svenska Akademien höll på att kollapsa. Jag gjorde bedömningen att det var nödvändigt att engagera mig, säger Heikensten.

”Mår bra av rotation”

Ett tag var det tal om att Svenska Akademien kanske skulle förlora sitt uppdrag som utdelare. Slutligen beslöts det att Nobelpriset i litteratur för 2018 skulle skjutas upp ett år. Allt eftersom började Svenska Akademien omorganisera sig. Stadgarna från 1700-talet kompletterades och det blev möjligt att lämna akademien, istället för att sitta på livstid.

– Vi tyckte att det var bra att man ändrade att det var möjligt att avgå som ledamot i Svenska Akademien. För egen tycker jag nog fortfarande att en möjlighet att ha en annan omsättning skulle gagna akademien. Jag tror att institutioner som har mycket inflytande, som har mycket makt, och kan påverka mår bra av att ha en viss rotation, säger Lars Heikensten. 

Nya människor

I dag är Svenska Akademien nästintill fulltaligt igen. Och för första gången sedan krisen utbröt är det dags att dela ut ett enskilt Nobelpris i litteratur. 

– Det är en helt annan situation. Det har kommit in en ny grupp människor, varav fyra kvinnor. Det har säkert förändrat stämningen och det är de signalerna jag får, säger Lars Heikensten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2020

Mer i ämnet