Justitiekansler Mari Heidenborg berättar om förundersökningen mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront. Foto: SVT/TT

Sajten Nordfront misstänks för 175 fall av hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern har inlett en förundersökning om 175 fall av hets mot folkgrupp på Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront. Det handlar om nazistiska symboler som publicerats på sajten under loppet av flera år.

– Det handlar oftast om bilder på Adolf Hitler, hakkors eller andra symboler som förknippas med den nationalsocialistiska ideologin, säger justitiekanslern Mari Heidenborg till Kulturnyheterna.

Publiceringarna som Justitiekanslern anser vara hets mot folkgrupp har lagts ut på sajten Nordfront mellan 2012 och 2018. Eftersom de är mer än ett år gamla gäller den så kallade ”ett års-regeln”, där Nordfronts ansvarige utgivare nu fått två veckor på sig att ta bort materialet från sajten. Gör han det undviker han ett åtal, om inte, riskerar han att fallet tas upp i rätten.

Klassikerskydd och demonstration

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och Nordfront är just nu föremål för en rad uppmärksammade rättprocesser. I mars möter de Svenska akademien i tingsrätten, stämda för att ha brutit mot det så kallade klassikerskyddet, efter att ha använt dikter av poeter som Viktor Rydberg på ett sätt som strider mot ”samhälleliga värdegrunder”.

Efter NMR-demonstrationen under bokmässan i Göteborg 2017 har 14 personer stått åtalade för hets mot folkgrupp. De friades i hovrätten, men nyligen överklagade riksåklagaren domen till högsta domstolen.

Åtal kan väckas

Om förundersökningen om de 175 publiceringarna på Nordfont kommer att leda till åtal eller ej är fortfarande oklart. Nordfront skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att ”Vi kommer att titta på JK:s lista och ta bort det innehåll där vi håller med dem om att domstolarna för tillfället skulle klassa innehållet som hets mot folkgrupp”.

– Man kan nog anta att Nordfront har ganska bra koll på var gränsen går för vad som anses vara hets mot folkgrupp. Det händer att de bara avpublicerar sådant som tydligt faller under det straffbara området, och lämnar kvar annat, säger Mari Heidenborg.

Första gången en person döms för hets mot folkgrupp blir straffet ofta villkorlig dom och böter. Om samma person begår brottet igen kan det leda till ett kortare fängelsestraff.

Justitiekansler Mari Heidenborg berättar om förundersökningen mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.