I klippet kan du höra skådespelare i ”Nordic Crime” välja det bästa polisdramat de sett. Foto: Klara G/Dramaten

Beck- och Wallander-skådisarna möts i polisdrama på Dramaten

Publicerad

Fem välkända krimskådisar på en och samma scen. Det är utgångsläget för Dramatens nya polisdrama ”Nordic crime”, som utforskar vårt omättliga behov av att se mordmysterier, våld och mörka krimhistorier på tv.

I Dramatens nya föreställning hamnar fiktionen i frontalkrock med den nakna verkligheten hämtad från anonymiserade, men autentiska rättsfall. I mixen mellan den fiktionaliserade tv-snuten och verklighetens betydligt råare brottslighet uppstår något intressant, menar regissören Mattias Andersson, som gjort sig känd för sin dokumentära stil, senast med “Den yttersta minuten”.

– Jag har länge haft en idé om att göra någonting på en av Sveriges främsta kulturella exportprodukt – Nordic noir, säger han till Kulturnyheterna.

Föreställningen tar avstamp i autentiska rättsfall och börjar i en dokumentär ton för att sedan glida över till en diskussion om förlåtelse, försoning, människan, samhället och livet.

– Det är sorts metateater där vi spelar skådespelare som spelar tv-poliser, förklarar Jakob Eklund, känd bland annat från kriminalserien Johan Falk

Beck, Wallander och Johan Falk

På scen står, förutom Jakob Eklund, krimskådespelare som Krister Henriksson och Lena Endre, kända från bland annat Johan Falk-, Wallander- och Beck-filmerna. Alla är välbekanta med jargongen och klichéerna i genren, och hur de aptitligt konstruerade tv-serierna är uppbyggda.

– Jag tycker att det var intressant att borra ner sig i vårt omättliga behov att titta på våld och övergrepp kväll efter kväll – från 70- och 80-talets Beck, 90-talets Wallander till de nya gängskjutningsrelaterade serierna, berättar Mattias Andersson. 

I klippet: Dramatenskådespelarna berättar om vilken serie de själva tycker bäst gestaltat krimgenren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.