Tajta jeans och hockeyfrisyr anses vara för kapitalistiskt och har nu förbjudits av Norkoreas ledare Kim Jong-un. Foto: TT

Nordkorea förbjuder tajta jeans och hockeyfrisyr – anses vara för kapitalistiskt

Uppdaterad
Publicerad

Tajta jeans, hockeyfrisyr och piercingar, är några av de senaste modetrenderna som den nordkoreanska regeringen nu förbjudit. Anledningen är att det anses vara symboler för en ”kapitalistisk livsstil”, detta rapporterar The Guardian.

I mitten av maj kunde den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapportera att Nordkoreas största tidning, den statligt styrda Rodong Sinmum, uppmanat till att man ytterligare ska förhindra kapitalistisk kultur att komma in i landet. Om inte, varnar de för att Nordkorea kommer att falla. Tidningen uppmanade framförallt landets unga att inte följa kapitalismens ”exotiska och dekadenta livsstil”.

”Historien lär oss en viktig läxa – att ett land kan bli sårbart och så småningom kollapsa som en fuktig vägg, oavsett dess ekonomiska eller militära styrka, om vi inte håller hårt i vår egen livsstil”, skriver en anonym skribent i tidningen och fortsätter:

”Vi måste vara uppmärksamma på även de minsta tecken på den kapitalistiska livsstilen och kämpa för att bli av med den”.

Landets modepolis

Nu rapporterar the Guardian att Nordkoreas ledare Kim Jong-un svarat på tidningarnas uppmaning och banlyst flera modetrender som kan anses vara kapitalistiska. Där ibland tajta jeans, tröjor med tryck samt vissa piercingar.

Den kommunistiska regeringen har också förbjudit samtliga utom 15 ”icke socialistiska” frisyrer. Bland de som förbjudits hittar man hockeyfrisyr och tuppkam. Detta efter särskilda dokument publicerade av det ledande partiets ungdomsförbund, som oftast agerar som landets modepolis och i deras arbetsuppgifter ingår det att hindra folk från att bära kläder som anses för utländska.

Enligt Yonhap har Nordkorea på senare tid ansträngt sig för att skärpa den ideologiska kontrollen över sin befolkning. I december förra året antog man en ny lag som skärpte straffet för innehav av videomaterial från Sydkorea, för att hindra flödet av utländsk kultur som kan påverka befolkningens ideologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.