Bokmässan 2019. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norstedts hoppar av Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Bokmässan hotas av den pågående coronakrisen och under tisdagen stod det klart att Norstedts Förlagsgrupp ställer in sin medverkan i år.

– Vi vill genomföra en bokmässa som är rolig, trygg och säker, men det kan vi inte i år, säger Olle Lidbom, kommunikationschef för Norstedts Förlagsgrupp, till Kulturnyheterna.

Bokmässan i Göteborg räknas som ett av litteraturårets största evenemang, både som mötesplats och som marknadsföringsplattform för förlagen. Men i år hotas mässan av den pågående coronakrisen, vilket har skapat stor oro inom förlagsbranschen.

”Inget lätt beslut”

Under måndagen stod det klart att Norstedts Förlagsgrupp inte kommer delta i årets mässa, det bekräftar Olle Lidbom, kommunikationschef för Norstedts Förlagsgrupp, där bland annat Norstedts förlag, Rabén och Sjögren och B. Wahlströms ingår. Totalt sex förlag berörs av beslutet.

– Det har inte varit ett lätt eller roligt beslut, men vi kan inte med trovärdighet säga till våra kunder och författare att allt är som vanligt och att de ska boka biljetter, resor, hotell och planera sina författarsamtal.

– Vi vill genomföra en mässan som är rolig, trygg och säker, och det kan vi inte göra i år. Därför står vi över och återkommer 2021, säger Olle Lidbom till Kulturnyheterna.

Bokmässan är en stor händelse i litteratursverige, hur påverkar det er att ni inte är där?

– Det finns få förlag som tjänar pengar på att åka till bokmässan. Det är ett marknadsföringsfönster mot hundratusen bokälskare. Vi säljer mycket böcker, men det är inte det främsta skälet till att vi är där. Det innebär inget ekonomiskt avbräck för oss att vi avstår. 

Kan komma att genomföras digitalt

Bokmässan har fått kritik från förlagsbranschen som väntat på besked om huruvida mässan blir av eller inte. Arrangörerna har presenterat två förslag: att mässan blir av i fysisk form men med vissa restriktioner eller att den arrangeras digitalt.

Men Olle Lidbom är inte imponerad.

– Vi tackar ju nej till det som arrangörerna har presenterat som plan A. När det gäller plan B känner vi att vi har för lite information. Vi tycker ju att bokmässan ska vara en fysisk mötesplats. Vi siktar på 2021 och en fortsatt bra dialog med mässan kring det.

Arbetar intensivt med plan B

– Det är framför allt ett hårt slag för besökarna och författarna. Det här är en naturlig hållpunkt under litteraturåret men vi känner att det på lång sikt skulle skada bokmässan att genomföra en halvmesyr. Vi tror att man, precis som att man kan flytta fram en Håkan Hellström-konsert, också kan flytta fram bokmässan, säger Olle Lidbom.

Mässansvarig Frida Edman skriver i ett mejl till Kulturnyheterna: ”Bokmässan arbetar nu intensivt med att konkretisera Plan B. Vårt fokus är nu att genom dialog med respektive förlag och andra samarbetspartners landa en fin satsning på läsning och litteratur i slutet av september 2020.”

Bokmässan arrangeras i Göteborg den 24 till 27 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.