Branden sedd från andra sidan floden Seine, innan spiran kollapsade. Foto: TT

Senaten nobbar förslag på moderniserad Notre-Dame-spira

Uppdaterad
Publicerad

Restaureringen av Notre-Dames legendariska spira har varit under debatt sedan branden i april. Vissa vill se en exakt kopia av den gamla spiran medan andra är öppna för att modernisera den. Men nu sätter sig den franska senaten på tvären, och de kreativa arkitekterna kan behöva erkänna sig besegrade.

Branden i katedralen Notre-Dame i april i år skakade Europa. Sedan dess har arbetet med att planera och finansiera katedralens återuppbyggnad pågått. Fokus har bland annat legat på hur man bäst ska restaurera Notre-Dames legendariska spira som totalförstördes i branden.

Kreativa förslag

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe utlyste två dagar efter branden en arkitektonisk tävling i syfte att rekonstruera spiran och sedan dess har förslagförslag strömmat in. Och arkitekterna har varit minst sagt kreativa: en 300 meter hög skulptur i form av en flamma, en enorm strålkastare och ett torn i form av ett rymskepp, det skriver Artnet News.

Samtidigt har rekonstruktionen gett upphov till en intensiv debatt mellan de som vill hålla på de arkitektoniska traditionerna och de som vill modernisera. Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare sagt att han inte är främmande för det senare.

Vill se en exakt kopia

Men under måndagen fick arkitekterna erkänna sig besegrade då franska senaten kom överens om att de vill att spiran ska se ut exakt som innan branden, skriver Artnet News. Senatens beslut är ett led i ett omfattande lagförslag gällande restaureringen av katedralen som ursprungligen tagits fram av parlamentet. Lagförslaget innehåller en del omdebatterade punkter, bland annat att restaureringen ska vara klar redan 2024, vilket är riskfyllt menar experter och historiker.

Det av den franska senaten uppdaterade lagförslaget ska nu behandlas i parlamentet igen innan det kan klubbas igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.