The Soundtrack of Our Lives återförening: ”Sorgligt att dö och aldrig ha spelat låtarna igen”

Publicerad

Göteborgsbandet The Soundtrack of Our Lives hade uppnått det mesta när de lade av 2012 – som en Grammy-nominering i USA, att handplockas som förband till Rolling Stones och kallas för världens bästa rockband av brittiska musiktidningen The quietus. På fredagkvällen intar de för första gången på över tio år en stor svensk scen igen.

Tanken på en återförening föddes egentligen utanför bandet – av medlemmarnas nära vän, musikern och Göteborgsprofilen Bruce Emms. Innan hans bortgång önskade han sig nämligen att bandet skulle spela ihop igen, och en minneskonsert i hans ära ledde till att önskan blev sann.

– Det märktes knappt att vi hade haft uppehåll. Vi kände att det fanns någonting där, det ryckte i nerverna, säger bandets sångare Ebbot Lundberg.

– Jag tycker personligen det hade varit sorgligt att dö och aldrig spela de här låtarna igen, säger Martin Hederos, klaviatur.

Träffades på spa

Det ledde till en mini-turné med tre inbokade spelningar – varav konserten på Way out west är den enda i Sverige. Vad som händer efter det är än så länge oklart.

– Vi träffades på ett spa och kände att det var en mjuk härlig känsla. Så då tänkte vi att vi gör tre spelningar och sen får vi se vad som händer, kanske ska vi spaa igen, säger Ebbot Lundberg.

Minnen kommer tillbaka

Under bandets aktiva tid ryktades det inte sällan om konflikter inom bandet.

– Den här tidsrymden behövdes, nu kommer jag inte ens ihåg vad det är man bråkat om. Det känns ganska bortsopat, säger basisten Kalle Gustafsson Jerneholm.

Att få tillbaka de roliga minnena är desto mer värdefullt.

– 18 år, så länge har man ju nästan aldrig gjort en och samma sak, utom kanske varit ihop med någon. De åren har vi igen när vi träffas igen, säger Martin Hederos.

 Gitarristen Ian Person fyller i:

– Över 90 procent av tiden så hade vi ju fantastiskt kul ihop under de där åren.

”Ska bli asgrymt”

Senast The Soundtrack of Our Lives spelade på Way out west var 2010.

– Jag ser verkligen fram emot det. Det ska naturligtvis bli asgrymt, säger Ebbot Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.