Tre scenarion: Så här kan det gå för BTS. Foto: Jordan Strauss/AP

Nu avgörs framtiden för K-pop-gruppen BTS

Uppdaterad
Publicerad

Just nu behandlas ett lagförslag i Sydkorea om att låta K-pop-succén BTS slippa sin militärtjänst. Frågan är en vattendelare och har lett till en intensiv politisk debatt. Nu närmar sig ett avgörande.

Alla män i Sydkorea mellan 18 och 28 år måste enligt lag göra militärtjänst i nästan två år.

Idrottsstjärnor och klassiska musiker med internationellt genomslag har tidigare fått göra undantag, efter rekommendation från landets kultur- och idrottsminister.

Allt fler tycker nu att även BTS borde undantas, efter deras framgångar och insatser för landets ekonomi och kulturella status.

Snart kommer ett beslut

I december 2020 infördes den så kallade BTS-lagen, som lät bandet skjuta upp lumpen i ett år. Med nuvarande lagstiftning måste den äldste medlemmen, Jin (Kim Seok-Jin), påbörja sin tjänstgöring innan slutet på året.

Lagförslaget som just nu behandlas handlar om att de helt ska slippa militärtjänst, vilket har lett till en het debatt.

Medlemmarna i BTS har själva uttryckt sig försiktigt i frågan. Men deras bolag, Hybe, har under våren jobbat för att snabba på den politiska processen, för att bandet ska kunna planera sin framtid.

Ett beslut väntas komma innan president Moon Jae-ins mandatperiod tar slut i maj i år.

Vad kommer hända med BTS? Vi listar tre olika scenarier i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.