• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Krister Henriksson är årets nyårsvärd

Uppdaterad
Publicerad

”Ring, klocka ring!” Nu är det klart att det blir skådespelaren Krister Henriksson som ska avsluta året med att läsa dikten Nyårsklockan av Alfred Tennyson i SVT – en dikt Henriksson redan kunde utantill.

Jobbet som diktläsare brukade tidigare vara något av ett stående uppdrag, men de senaste åren har en ny nyårsvärd utsetts varje år.

Traditionen att ringa in det nya året på Skansen i Stockholm har pågått sedan 1895.

– Min ambition är att försöka läsa den i år på ett sätt så att alla förstår den, den är förhoppningsfull och i år kanske det behövs en sån dikt, så som världen ser ut, säger Krister Henriksson om dikten Nyårsklockan.

Kattis Ahlström programleder

Skådespelaren, den sjunde i ordningen att läsa dikten sedan SVT började sända nyårsfirande från Skansen 1977, visade under presentationen att han redan kunde dikten Nyårsklockan utantill.

– Det innebär inte att jag inte kommer komma av mig, men jag kan den när jag är ensam. Jag tillhör dem som tittar på tv på nyårsafton och det här är ju min 71:a nyårsafton, säger han till SVT.

Kattis Ahlström kommer att programleda nyårsfirandet.

– Jag har aldrig varit här på Skansen på tolvslaget så jag tror att det kommer bli helt magiskt, säger hon till SVT.

Nyårsklockans uppläsare genom åren

Georg Rydeberg 1977 – 1982

Jarl Kulle 1983 – 1996 

Margaretha Krook 1997 – 2000

Jan Malmsjö 2001 – 2013 

Loa Falkman 2014

Malena Ernman 2015

Pernilla August 2016

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.