Sveriges Radios Kulturnytt rapporterar att den föreslagna modellen ska vara mer flexibel än dagens där biblioteken betalar 20 kronor per utlånad e-bok.
Elib vill bland annat att prissättningen ska göras mer flexibel, vilket kan innebära både dyrare och billigare kostnader för e-boksutlån.
– Den nuvarande modellen är stelbent till exempel för mindre förlag som skulle vilja låna ut e-böcker till ett lägre eller högre pris än 20 k, och på samma sätt kan inte biblioteken välja att kanske låna ut de dyrare kontra de billigare böckerna först, säger Elibs vd Johan Greiff till Kulturnytt.
Enligt Elib har modellen tagits fram i samarbete mellan företagets ägare ( Bonniers, Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget) samt folkbibliotek i bland annat Stockholm och Umeå.
”Omöjligt att ta ställning”
Enligt Mikael Petrén, chef för virtuella enheten vid Stockholms stadsbibliotek, har bibliotek blivit informerade om Elibs idé och sedan getts möjligheten att inkomma med synpunkter. Något direkt samarbete har inte ägt rum, anser han.
– Det är omöjligt att ta ställning till Elibs modell eftersom den inte är en modell – det som presenterats är ramar till en modell, säger Mikael Petrén till Biblioteksbladet.
Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat har e-böcker haft det svårt att slå sig in på den svenska marknaden. Det gäller även för utlåningen på bibliotek. De traditionella böckerna står fortfarande för den överlägset största delen av utlåningen.