Ny bibliotekslag får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade regeringen den nya bibliotekslagen som ska börja gälla vid årsskiftet. Kritikerna är oroliga för att den nya lagen inte kommer stoppa nedläggningarna av bibliotek.

I den nya lagen finns inget skydd för de nedläggningar som drabbar biblioteken i Sverige. Inte heller finns det krav på utbildad bibliotekspersonal. Detta har skapat en oro för att både biblioteken och bibliotikarierna ska bli färre, framför allt på de mindre orterna.

– Enligt bibliotekslagen ska varje kommun ska ha ett folkbibliotek. Idag har vi 1300 folkbibliotek och 300 kommuner. Det betyder att det skulle vara okej att lägga ned 700-800 bibliotek och ändå uppfylla kraven i bibliotekslagen, det duger inte, säger Niclas Lindgren på Svensk biblioteksförening.

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) håller med om att lagen inte hindrar nedläggningarna.

– Det är en naturlig följd av urbaniseringen. Människor kan flytta till större orter. Då kan det vara svårt att ha ett bemannat bibliotek på en liten ort där inga människor längre bor kvar, säger hon.

Reporter: Isak Klasson

Klippning: Nina Fahlman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.