Ny bokrapport: Ljudböcker fortsätter att växa – fysiska böcker minskar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lucinda Riley, Diamant Salihu och humorgruppen Ijustwanttobecool är några av 2023 års bäst säljande författare, visar ny rapport. Hör bokhandlareföreningen om det faktum att försäljningen av ljudböcker fortsätter att växa och fysiska böcker minskar. Foto: Lydia Farran-Lee

Ny bokrapport: Ljudböcker fortsätter att växa – fysiska böcker minskar

Uppdaterad
Publicerad

Bokströmningstjänsterna fortsätter att ta marknadsandelar, utländska titlar säljer bra och det går allt sämre för facklitteraturen. Det visar en ny rapport från Svenska bokhandlareföreningen och Svenska förläggareföreningen.

Förskjutningen från tryckta böcker till strömmade digitala påverkar marknaden i alla aspekter på både kort och lång sikt. Och trots att antalet strömningar för första gången minskar fortsätter de digitala tjänsternas marknadsandelar att växa. Det skriver författarna till Bokförsäljningsstatistiken 2023.

Fortsätter utvecklingen åt samma håll kommer de digitala tjänsterna gå om internetbokhandeln och bli den största försäljningskanalen om två till tre år.

Men även om antalet sålda fysiska böcker har minskat kraftigt de senaste åren är det fortfarande de analoga böckerna som inbringar branschen mest pengar. Försäljningen av dem står för 67 procent av branschens försäljningsvärde, totalt 3,4 miljarder kronor.

Facklitteraturen går allt sämre

Skönlitteratur är den enda genre som ökar i intäkter och blir allt mer dominant i både tryckt och strömmad form. Antalet utländska titlar står för en växande andel av bokförsäljningen.

Den genre som tappat mest under året är facklitteratur. Sedan 2020 har genren tappat 18,7 procent av sina intäkter. Även barn- och ungdomsböcker säljer mindre volymer.

– Det blir alltmer tydligt hur vi konkurrerar med inte minst skärmar och sociala medier om de yngre läsarnas tid, skriver förlagschefen Jenni Blom Castenfors i rapporten.

Färre böcker till högre pris

Under pandemin flyttade en stor del av bokförsäljningen från fysisk bokhandel till nätet. 2023 syns för första gången en återhämtning för landets bokhandlare, mycket tack vare prishöjningar.

Prishöjningarna kan påverka olika genrer olika mycket, tror Patrik Övreby på Bokusgruppen.

– Färre feelgood-titlar kommer ut i papper och det som kommer ut har en tendens att sälja svagare. Detta är ett segment där vi tror att ökade priser och en tightare plånbok hos kunderna också spelar större roll för priskänsligheten, skriver han i rapporten.

Med inflation inräknad sjunker branschens totalomsättning och digitala abonnemangstjänster är den enda kanal som ökade omsättningen under året.

Dessa böcker sålde bäst 2023

Skönlitteratur

1. Atlas – historien om Pa Salt av Lucinda Riley och Harry Whittaker

2. Jävla karlar av Andrev Walden

3. Parasiten av Sofie Sarenbrant

4. Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

5. Blodmåne av Jo Nesbø

Facklitteratur

1. När ingen lyssnar av Diamant Salihu

2. Den andre av Prins Harry

3. Skam den som ger sig. En självbiografi av Charlotte Kalla och Johan Esk

4. Tills alla dör av Diamant Salihu

5. Lofoten av Lars Lerin

Barn- och ungdomslitteratur

1. Förrädaren av IJustWantToBeCool

2. Resan till Interversum av Tomu och Yumi och Maria Brensborg

3. Handbok för superhjältar. Den längsta natten av Elias Våhlund och Agnes Våhlund

4. Musse och Helium. Uppdrag på djupt vatten av Camilla Brinck

5. Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.